Annons:

Klubbarna tvingas leva i ovisshet

Än är det ingen större idé för Dackarnas Mikael Karlsson att börja utforma nästa års lag. Reglementet för nästa säsong är nämligen inte klart. Foto: Linus Johansson

Klubbarna tvingas leva i ovisshet

Speedwaysäsongen lider mot sitt slut. Klubbarna vill börja bygga sina lag för nästa säsong. Det kan de inte. Något reglemente för säsongen 2016 är nämligen inte klart. – Vi jobbar med det just nu, säger Tony Olsson, koordinator på Svemos trackracing-sektion.

Annons:

Regeländringar är något som ständigt diskuteras inom speedwaysporten. Den här hösten blir inget undantag. Det ställer också till problem för klubbarna, som inte kan börja med sina lagbyggen innan reglementet är fastslaget.

Sänkt snitt?

En sak som är uppe på tapeten varje år är snittet, som mer eller mindre reglerar hur starka lagen får vara. Ska det ligga kvar på samma nivå, sänkas eller höjas?

Ett rykte som florerar är att ett förslag är att sänka taksnittet från dagens 10,250 till 9,250. Tanken med det skulle förmodligen vara att förbättra klubbarnas ekonomi. Men frågan är om det verkligen skulle göra det eller om en snittsänkning istället gör att förare med ett mer gynnsamt snitt kommer att kräva bättre betalt.

Ett annat rykte som florerar är att utöka antalet svenska förare i startsjuan, från dagens tre till fyra.

– Vi tittar på olika saker. Men i det här läget vill jag inte gå ut med vad vi diskuterar. Det är bara onödigt med spekulationer, säger Tony Olsson.

Mitten av september

Han är däremot tämligen övertygad om att snittet kommer att finnas kvar.

­– Jag tror inte att svaret är att ta bort snittet. Däremot är det väldigt svårt att hitta den perfekta siffran. Sen vet man inte heller om det blir billigare för klubbarna om snittet sänks.

När kan reglerna för nästa säsong vara klara?

­– Så fort som möjligt. Runt mitten av september brukar vi kunna gå ut med de förändringar som påverkar lagbygget, säger Tony Olsson.

Vill ha åtta lag

Olsson hoppas att årets sju lag i Elitserien är en engångsföreteelse.

– Målsättningen är att det ska vara åtta lag i Elitserien nästa år.

Flera av de nuvarande klubbarna i den högsta serien har dock ett tufft ekonomiskt läge.

Finns det risk att någon klubb tvingas dra sig ur Elitserien?

– Några sådana indikationer har jag inte fått så här långt.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt