Annons:

Polismördarens tidsbestämda straff överklagas

Tony Olsson sitter på anstalten i Västervik. Foto: Anders Sjögren

Polismördarens tidsbestämda straff överklagas

Polismördaren Tony Byström, tidigare Olsson, fick nyligen sitt livstidsstraff omvandlat till 35 års fängelse. Nu överklagar åklagaren beslutet.

Annons:

Tony Olsson har sedan han dömdes 2000 suttit i fängelse. Han avtjänar sitt straff på anstalten i Västervik sedan ett par år tillbaka. Tony Olsson är dömd för dubbla polismord i Malexander 1999. Dessförinnan hade han, tillsammans med Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, rånat banken i Kisa.

För ett antal veckor sedan kom nyheten att Tony Olsson, numera Byström, får sitt livstidsstraff omvandlat till 35 års fängelse. Det innebär att han kan vara en fri man om fyra år. Då skulle han ha avtjänat 23 år och fyra månader i fängelse. 

Örebro tingsrätt bedömde att risken för återfall i allvarlig brottslighet var låg, vilket är ett grundkrav för att tidsomvandlig ska bli aktuellt. 

Nu har åklagaren överklagat beslutet.

"Tony Byström har flera mycket tunga riskfaktorer för återfall i brottslighet. Han har tidigare bedömts uppfylla kriterierna för en antisocial personlighetsstörning med psykotiska drag och har beskrivits som en uttalat manipulativ", skriver Karin Lindell i överklagandet enligt Aftonbladet.

Inga permissioner

Tony Olssons förändringsvilja är svårbedömd, menar åklagaren och hänvisar till en psykologutredning. Han ska tidigare ha uppvisat en betydande bedräglighet. Åklagaren anser också att det finns en osäkerhet kring hur polismördaren kommer hantera den stress som uppstår vid utslussning.

Tony Olsson har inte haft några egna permissioner under sin tid i fängelse. 

Varken Andreas Axelsson eller Jackie Arklöv har, trots flera ansökningar, fått sina straff tidsbestämda.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt