Annons:

VIMMERBYBO FÖRLORAR TVIST – SKA BETALA ÖVER 150 000

En kvinna från Vimmerby förlorar en rättstvist med Oskarshamns kommun. Foto: Pixabay/Genrebild

VIMMERBYBO FÖRLORAR TVIST – SKA BETALA ÖVER 150 000

En kvinna från Vimmerby kommun förlorar en tvist med Oskarshamns kommun. Nu ska kvinnan betala rättegångskostnaderna på över 150 000 kronor.

Annons:

Kvinnan äger en fastighet i Oskarshamns kommun där fem träd avverkades utan att kvinnan fick information om det i förväg. Händelsen inträffade i samband med en nylagd vattenledning och sträckningen förändrades under arbetets gång.

Kvinnan har krävt skadestånd för de avverkade träden samt ett träd som skadades i samband med arbetet. Beloppet som hon krävt ligger på 1,28 miljon plus 22 procents ränta samt 19 000 i rättegångskostnader. Kommunen har bestridit kravet, men godtagit att betala 40 000 vid en fällande dom.

Kvinnan anser att kommunen slarvat i arbetet och använt felaktiga kartor medan kommunen menat att kartan som användes inte visade att träden stod på kvinnans mark. En kontroll av kartan visade sedan att träden stod kvinnans fastighet och kartan förändrades efter avverkningen.

Erbjöd 40 000 i ersättning

Kommunen menar att man inte kan ”hållas ansvariga för att en annan juridisk person upprättat förrättningskartor som inte stämmer överens med verkligheten” och man har även erbjudit 40 000 kronor i ersättning till kvinnan.

Tingsrätten går på Oskarshamns kommuns linje och menar att kommunen inte har agerat vårdslöst och att man hade fog för att tro på kartorna från Lantmäteriet. Man menar också att det inte fanns någon tydlig markör för fastigheten i terrängen vid tillfället. Kravet om skadestånd avslås därmed och kvinnan får nu betala kommunens rättegångskostnader på 155 127 kronor plus ränta.

Domen kan överklagas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt