Annons:

738 pensionsavgångar på tio år –

Monica Hjelm, Campus Hultsfred, Patrik Kinnbom, utvecklingschef Vimmerby kommun, Michael Leijonhud, näringslivsstrateg Hultsfreds kommun, Per Kågefors, Campuschef Hultsfred och Bertil Westerlund, Campus Vimmerby. Sittande: Carina Östh, näringslivsutvecklare Vimmerby, Maria Karlsson, arbetsförmedlingschef och Marie-Louise Johansson, Campuschef Vimmerby.

738 pensionsavgångar på tio år – "Utlandskommande är vår framtid"

En kompetensinventering hos företagen i Vimmerby kommun visar att 738 personer går i pension inom tio år. För Hultsfreds kommun är siffrorna något lägre. – För att behålla eller öka vår befolkning är de utlandskommande väldigt viktiga, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg i Hultsfred.

Annons:

I måndags kväll presenterades 2015 års kompetensinventering hos företagen i Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Frågan "Hur ska vi kunna rekrytera rätt kompetens till arbetsplatser i våra kommuner framöver" ledde till att Campus Småland (Hultsfred, Vimmerby och Västervik) tillsammans med respektive näringslivsenhet genomförde en kompetensinventering. 

I Vimmerby besöktes 48 verksamheter, fördelat på 36 privata och tolv inom offentlig sektor. Följade frågeställningar fick de besökta verksamheterna: 

* Rekryteringsbehov?

* Saknade kompetenser?

* Arbete med kompetensutveckling?

* Penionsavgångar 5/10 år?

* Återbesättning?

38 av 41 har svårt

Från intervjuerna framkom bland annat dessa svar: "Kompetens med lokal anknytning är ett måste för långsiktighet", "Många konkurrerar om samma spetskompetens", "Produktionspersonal rekryteras från gruppen säsongsanställda". 

Störst behov är det av tekniker, konstruktörer, säljare, kock/kallskänka och webbutvecklare inom privat verksamhet. Inom offentlig är det omvårdnadspersonal, pedagoger, socionomer/socialpedagoger, sjuksköterskor och läkare. 

38 av 41 företag i Vimmerby upplever att det är svårt att hitta rätt kompetens till sitt företag. 

– Det är lättare att få tryck på regeringen gällande utbildningar om vi är mer folk i vårt område. Jag tror att det kommer bli riktigt bra. Kan vi ha utbildningar som ligger i Hultsfred, Vimmerby och Västervik går det att dagspendla utan problem, säger Per Kågefors, Campuschef i Hultsfred. 

"Stor utmaning"

Den 1 januari 2015 startade Campus Småland, som är en samverkan mellan de tre ovan nämnda kommunerna.

– Det är svårt att locka hem de som bestämt sig för att studera på annan ort. Det är därför vi jobbar så hårt med att få dem att stanna i våra kommuner, säger Marie-Louise Johansson, Campuschef i Vimmerby.

Jerry Engström är chef för Campus i Västervik. 

– Det är en stor utmaning att få universitet och högskolor att förlägga utbildningar utanför sitt eget campusområde. Vi gick ihop och provade en idé vi har och är de första som över huvud taget gått fram med en sån här idé till regeringen. Det ska ge 100 högskoleplatser att förfoga över och vi har en bra dialog med regeringen och jag tror att någonting kommer hända snart. 

Många ersätts

I både Vimmerby och Hultsfred är det stora pensionsavgångar på gång. I Vimmerby kommer 371 av 1109 personer i de besökta verksamheterna att gå i pension inom fem år. 738 inom tio år. 

Ändå är återbesättningsgraden 90 procent i Vimmerby. 

– Det är en ganska stor del, faktiskt större än väntat och det visar att man tror på framtiden bland företagen här, säger Marie-Louise Johansson. 

I Hultsfred är motsvarande personer 212 respektive 481.

– Mycket handlar om att få in de nyanlända, de utlandskommande är vår framtid för att kunna behålla eller öka vår befolkning och därmed vår skattekraft. Vi måste agera och inte bara tänka. Nästa steg är att få hit de utbildningar vi möter i vår kommun, säger Michael Leijonhud, näringslivsstrateg i Hultsfreds kommun. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt