Annons:

Lars Rosander, Ulf Månsson och Tommy Rälg ser fram emot landsbygsdagen på Rock City i Hultsfred i maj. Foto: Ossian Mathiasson

Konferens med fokus på levande landsbygd: ”Bra om fler agerar”

Landsbygdens framtid är en fråga som ska diskuteras under en hel dag på Rock City i Hultsfred i början av maj.
– Dagen vänder sig till alla som är intresserade av landsbygdsfrågor och de som vill göra sin röst hörd och engagera sig i sådana frågor, säger Tommy Rälg, huvudman i Sparbanksstiftelsen Kronan.

Annons:

Landsbygdsdagen, en heldag med fokus på landsbygd, arrangeras av Sparbanksstiftelsen Kronan i samarbete med regionförbundet, Hultsfreds kommun och Swedbank. 

– Det är en stor ära att få arrangera denna konferens med alla dessa aktörer. Man kan väl gott säga att landsbygden är en otroligt viktig fråga för inlandskommunerna i vårt område. Vi har tillsammans fått pengar från Sparbanksstiftelsen för att snickra ihop ett program för att få fart på den här dagen, säger Tommy Rälg. 

"Högst skatt och sämst service"

För några år sedan hölls det en temadag för jobbens skull på Rock City och för ett drygt år tillbaka arrangerades en näringslivsdag i Oskarshamn. 

– Det är tredje dagen som vi har och nu blir det en dag med landsbygden i fokus, säger Tommy Rälg. 

På frågan om varför denna dag arrangeras svarar Rälg:

– Det är vi på landsbygden som försörjer resten av storstäderna. Får man säga så? Vi får vara lite katiga och det är viktigt att ha en levande landsbygd på alla sätt och vis, säger Tommy Rälg och fortsätter:

– Göran Persson sa något viktigt på S-kongressen, att det är personer på landsbygden som betalar högst kommunalskatt och får sämst service medan storstäderna har den billigaste skatten och den bästa servicen. Det är något som behöver diskuteras och kanske förändras och då vil vi ha det som ett inspel, säger Rälg. 

"Fantastiska kommuner"

Ulf Månsson, kontorschef på Swedbanks kontor i Oskarshamn och Hultsfred, ser ett stort värde i att vara med och arrangera landbygdsdagen.

– Det gör att vi visar att vi vill att det ska gå bra för mindre orter. Det jobbas mycket med urbaniseringen och hur det påverkar olika samhällen. För oss är det otroligt viktigt att jobba med den typen av frågor och på en mindre ort behöver det inte vara sämre. Det är viktigt att Hultsfreds kommun och övriga kommuner bröstar upp sig, det är fantastiska kommuner som vi lever i. Lantbruket är en stor fråga här och bidrar till överlevnaden vill jag påstå, säger Ulf Månsson. 

"Ska finnas kapital att låna"

Hultsfreds kommuns kommunalråd Lars Rosander (C) är glad för att konferens förläggs på hemmaplan. 

– Det är viktiga frågor som kommer lyftas om utvecklingen på landsbygden. Här omkring har vi mycket företag inom den gröna näringen, skog och lantbruk. Det finns en stor kraft på landsbygden och jag tycker att det manifesteras i konferensprogrammet, säger Lars Rosander.

Hur ska man göra för att det inte bara blir en dag med samtal?

– Det handlar om att var och en på sina håll, bland annat kommuner och banker, medverkar till att kunna hjälpa till med finansieringen av olika verksamheter. Om folk vill och vågar satsa ska det finnas kapital att låna, vi har till viss del en svårighet när det gäller finansiering på landsbygden med tanke på avskrivningsregler, bostadsprojekt och annat. Det gäller att sådant uppmärksammas. 

Bidrag på 100 000 kronor

Med ett totalt bidrag på 100 000 kronor från Sparbanksstiftelsen har det satts ihop ett program med gäster som ska prata om landsbygdens framtid den 7 maj. Under tisdagen ska flera ämnen behandlas, bland annat entreprenörskap på landsbygden, infrastruktur, kompetensutmaningen och kapitalförsörjning. 

– Dagen vänder sig till alla som är intresserade av landsbygdsfrågor och de som vill göra sin röst hörd och engagera sig i sådana frågor. Det är bra om vi blir fler som agerar. Det är föranmälan som gäller, säger Tommy Rälg. 

Fakta

Här är personerna som medverkar på landsbygdsdagen: Per Solberg (musiker och deltagare i Bonde söker fru på TV4 2018), Henrik Dunge (vd på Åbro Bryggeri), Matilda Johansson (Räven & Osten), Putte Svensson Sahlin (Hotell Hulingen), Anna-Karin Nyberg (internetforskare på Umeå universitet), Åsa Classon (ordförande för ”Hela Sverige ska leva”), Mollie Minott (Idol-deltagare 2014), Tomas Kronståhl (S), Anders Åkesson (C), Jerry Engström (campuschef på Campus Västervik), Lotta Rubensson (Sparbanksstiftelsen Kronan), Företagarna Kalmar län och Lisa Miskovsky (artist). Lotti Jilsmo är moderator under hela dagen.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt