Annons:

  • SÅ KAN VIMMERBYS NYA MULTIARENA SE UT – VILL ATT KOMMUNEN BYGGER

    Så här skulle en ny multiarena i Vimmerby kunna se ut. Kostnaden är beräknad till 180 miljoner kronor exklusive moms.

  • SÅ KAN VIMMERBYS NYA MULTIARENA SE UT – VILL ATT KOMMUNEN BYGGER

    Här syns bottenplan och entrén.

  • SÅ KAN VIMMERBYS NYA MULTIARENA SE UT – VILL ATT KOMMUNEN BYGGER

    Så här är det tänkt att våning två ska se ut.

SÅ KAN VIMMERBYS NYA MULTIARENA SE UT – VILL ATT KOMMUNEN BYGGER

Förstudien för en multiarena i Vimmerby är slutförd. I går presenterades resultatet för kommunstyrelsen. Kostnaden för att bygga den skulle uppgå till 180 miljoner kronor exklusive moms.
– Vi önskar komma fram till ett stadie där mötesplatsen, eller multiarenan, ligger med i kommunens långsiktiga planering, säger projektledaren Christina Thorstensson.

Annons:

Hösten 2017 startade Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK en gemensam föreningsallians. Syftet med projektet var att utreda förutsättningarna för att bygga en multiarena i Vimmerby.

För ungefär ett halvår sedan beviljades Vimmerby föreningsallians ekonomiska medel från Jordbruksverket och Astrid Lindgrens Hembygd för att kunna genomföra en förstudie. Uppdraget gick till Christina Thorstensson och hon har nu kunnat presentera ett resultat av sitt arbete.

Behovet är stort

Kommunstyrelsen fick en presentation av förstudien i går.

– Upprinnelsen till det här är att föreningarna har identifierat problem gällande att de har för få lokaler, att lokalerna är undermåliga och även ganska gamla. Därför togs ett initiativ till att bilda en föreningsallians, säger Christina Thorstensson.

Bland de föreningar som uttryckt lokalbehov finns förutom Vimmerby IBK och Vimmerby Hockey bland annat Vimmerby dansstudio, Friskis & Svettis och Södra Vi IF.

– Vi har bland annat haft djupare diskussioner med Vimmerby dansstudio, de har massor med idéer. Ser vi till Friskis & Svettis kan de inte växa med en enda medlem i nuvarande lokaler.

Vill behålla nuvarande anläggningar

Enligt förstudien ska multiarenan ligga på gräsytan som i dag finns mellan ishallen och idrottshallen. Tanken är också att nuvarande ishall och idrottshall ska finnas kvar.

– Alla gamla anläggningar behövs samtidigt som vi stärker upp med nya, säger Christian Thorstensson.

Multiarenan ska ha en stor och välkomnande entré och bestå av flera hallar. Den största blir en ishall med plats för drygt 2 700 åskådare. Inomhushallen, där bland annat Vimmerby IBK ska kunna ha sin verksamhet, ska ha plats för 1 500 åskådare. Dessa båda lokaler ska också kunna användas till evenemang av olika slag.

På ritningen finns också en löparbana med hoppgrop, lokaler för gruppträning (för bland annat Vimmerby dansstudio och Friskis & Svettis), restaurang, café, möteslokaler, en mängd omklädningsrum samt utrymme för gym. Dessutom finns det en yta som skulle kunna användas för till exempel fritids.

När det gäller den gamla och nya ishallen är tanken att de ska byggas ihop med omklädningsrum och förråd. 

Vill att kommunen bygger och driver

Multiarenan skulle enligt förstudien byggas i tre våningar. Bland annat finns en plan för en restaurangdel med fönster åt båda de stora hallarna.

– Vi behöver ha den höjden på byggnaden eftersom taket till ishallen måste vara så högt, säger Christian Thorstensson.

Investeringskostnaden uppskattas till 180 miljoner kronor exklusive moms.

– Det är en helhetsbild mellan tummen och pekfingret och är så nära sanningen vi kan komma i det här läget.

När det gäller ägande och drift skulle det kunna hamna på antingen kommunen, ett kommunalt bolag, föreningarna eller en privat aktör. Med tanke på gällande momsregler föreslår Vimmerby föreningsallians att Vimmerby kommun bygger och driver multiarenan.

”Ytterligare potential”

Under förstudiens gång har man tagit inspiration från andra håll och även gjort besök i Växjö och Ljungby. Det har också gått ut en enkät till näringslivet

– Många tycker att vi behöver fler anledningar till att åka till Vimmerby. I en multiarena skulle vi kunna ha teatrar och andra evenemang. Det kunde också ge ytterligare potential till Astrid Lindgrens Värld. Vi ser att det i Vimmerby finns logikapacitet som andra destinationer saknar, säger Christian Thorstensson.

Fotnot: Vi återkommer med fler artiklar i ämnet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt