Annons:

Högt söktryck på gymnasiet – profilerna går starkt

Söktrycket till Vimmerby gymnasium är högt. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

Högt söktryck på gymnasiet – profilerna går starkt

Det ser bra ut för för Vimmerby gymnasium inför kommande läsår. Gymnasiet har 200 förstahandssökande – vilket är nästan 50 fler än förra året.
– Det ser positivt ut, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Kostnaden för interkommunala ersättningar har varit ett stort problem länge för barn- och utbildningsnämnden. Nästa år kan det se bättre ut.

Anledningen är att söktrycket till Vimmerby gymnasium ser väldigt bra ut. Till kommande läsår har man 200 förstahandssökande. Det kan jämföras med följande siffror:

2015: 145.

2016: 170.

2017: 175.

2018: 153.

– Elevkullarna har växlat däremellan och det är visserligen ett större antal elever i år jämfört med förra året och fler nyanlända från IM-programmet som blivit behöriga, men procentuellt sett är det fler som har sökt och på all sätt är det positivt. Den preliminära antagningen ser bra ut, säger Ola Karlsson, barn- och utbildningschef.

– Det kan också tillkomma fler förstås om man tittar på andra elever som har sökt till andra gymnasieskolor som förstaval, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i nämnden.

Dansprofilen populär

I år var det 189 elever från hemkommunen som kunde söka till Vimmerby gymnasium. Ifjol var motsvarande siffra 165. Det betyder att Vimmerby ser ut att gå plus kommande läsår jämfört. 

– Vi ser att det är många från andra kommuner som söker sig hit, vilket gör att de interkommunala ersättningarna kommer se bättre ut. Det är ett trendbrott, säger Ola Karlsson.

Högst är söktrycket för samhälls- och fordonsprogrammet. Profilerna är också fortsatt populära, särskilt dansprofilen. 29 elever har sökt dansprofil, varav tre av dem kommer från en annan kommun. 17 har sökt till fotbollsprofilen och där är det fem från en annan kommun. Sju har valt hockeyprofilen och där är två av dem från en annan kommun.

– Dansen är en jätteökning, det är nästan en dubblering och där pratas det till och med om att ha två klasser, säger Nicholson.

"Har bra rykte"

Många elever från Eksjö kommun, framför allt Mariannelundselever, söker sig till Vimmerby gymnasium.

– Finns det bra bussförbindelse ser vi att Vimmerby är ett hett alternativ. Vimmerby gymnasium har fått ett bra rykte och det är roligt. 

Även från Hultsfreds kommun har många sökt till Vimmerby gymnasium.

I övrigt är det 16 från Västerviks kommun, fem från Kinda kommun och två från Linköpings kommun.

– Hade bussförbindelsen varit bättre så hade det nog varit fler från Kinda. Förr var det många från Horn, men det ser vi är svårare numera, säger Lis Astrid Andersson (S) och fortsätter:

– Men det verkar som att eleverna trivs och talar gott om vår gymnasieskola. Vi har fräscha lokaler och bra resultat. 

Hotell- och restaurangprogrammet, som det har varit mycket diskussioner om, har sex förstahandssökande varav fyra är behöriga.

– Där har vi också viss vuxenutbildning, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt