Annons:

Storsatsning på hållbarhetsdagar på gymnasiet – pågår i tre dagar

Eleven Elna Anckarman, rektorn Louise Andersson och läraren Tony Karlsson är laddade för hållbarhetsdagarna på gymnasiet. Foto: Simon Henriksson

Storsatsning på hållbarhetsdagar på gymnasiet – pågår i tre dagar

I mitten av maj hålls miljödagar på Vimmerby gymnasium. Det är ett späckat program med mängder av involverade personer.
– Vi vill att politikerna ska tänka på miljö- och klimataspekten i alla val som görs, säger eleven Elna Anckarman.

Annons:

Årets miljödagar – eller hållbarhetsdagar om man så vill – infaller mellan den 14 och 16 maj. Jämfört med tidigare år är det en ordentlig satsning som sker i år. Gymnasiet sätter fokus på hållbar utveckling under tre dagar för att öka förståelsen för de globala målen, och hur vi kan förändra vårt beteende och våra beslut för ett mer hållbart samhälle.

Samtliga program på gymnasiet är inolverade och även elever från Lärcenter. Under de tre dagarna pågår en mängd aktiviteter som elevutställningar, elevföreläsningar, elevpresentationer och workshops. 

– Det som framför allt skiljer från förra årets dagar är att det är ett mycket större innehåll och bredare engagemang från skolan. Det är fler program och fler lärare som är involverade i hållbarhetsdagarna, säger läraren Tony Karlsson.

Bland mycket annat kommer det ske en invigning av ett nytt globträd, det blir en utställning om köttproduktionens dilemma, förpackningsproblematiken kommer påvisas, en hållbarhetsdans kommer visas och ett flertal föreläsningar kommer hållas. Martin Emtenäs, känd från SVT-programmet Mitt i naturen, kommer till gymnasiet för att hålla i en av föreläsningarna som handlar om människans relation till naturen.

Det kommer också serveras mat som är väldigt lokalt producerad.

– Kostchefen är väldigt engagerad och har mycket fokus på klimatsmart mat. Det är många olika delar i det här på olika nivåer. Det handlar om sju, åtta arbetsområden.

Öppet för allmänheten

Dessutom kommer externa organisationer och företag som jobber med hållbarhetsfrågor till gymnasiet. 

– Ett exempel är Motorsport som kommer hit och visar på verktyg som drivs av batteri, som solcellsgräsklippare och så vidare. Det kommer vara företag som jobbar med hållbar mat, bilföretag som visar elbilar och fördelarna med det. Kommunen är också involverad och hållbarhetsstrategen Arvid Lindblad finns också på plats. Det är ett flertal externa utställare.

Barn- och utbildningsförvaltningen är också involverad i allra högsta grad och förvaltningschefen Ola Karlsson kommer klippa bandet kommande onsdag för att inviga hållbarhetsdagarna.

– Utställningen öppnar redan på tisdagen, men det blir schemabrytande först vid 12 på onsdagen. Onsdagskvällen vigs åt elevföreläsningar och rundvanring på skolan, där allt visas upp.

Just onsdagen är också öppen för allmänheten, som då kan ta del av utställningar, information och workshops både utomhus och inomhus.

– Sedan kommer politiker och tjänstemän hit för utbildning om de globala målen. 

"Vill ha förändring"

En av de mer aktiva eleverna är Elna Anckarman. Hon var också med under miljökonferensen i Kenyas huvudstad Nairobi nyligen. 

– Förra året kände vi att det inte hände någonting efter miljödagarna. I år vill vi ha förändring, säger hon.

Därför vill hon och flera andra nu ställa krav på politikerna att driva igenom vissa åtgärder för ett förbättrat klimat lokalt.

– Det kan handla om en plastfri cafeteria eller vad som helst. Vi ska försöka samla ihop kraven, skriva ned dem, få fram ett tidsperspektiv och skicka dem till kommunhuset innan miljödagarna. Sedan ska vi försöka få dem att skriva på så många som möjligt.

Hon vill att fler hör av sig med krav till henne, som sedan kan skickas in till politikerna.

– Vi vill att politikerna ska tänka på miljö- och klimataspekten i alla val som görs och i alla lägen, säger Elna Anckarman.

Större medvetenhet

Tony Karlsson, som varit lärare länge, säger att det finns en helt annan medvetenhet hos dagens unga än tidigare generationer. Det räcker att backa fem, tio eller 15 år för att se en märkbar skillnad, säger han.

– Det är förstås olika, men rent generellt är det så rakt över. För oss i vuxenvärlden är det svårare att förhålla oss till det. Vi har svårare att bryta invanda mönster, vilket ungdomar kanske inte har som inte cementerat fast sig på samma sätt. Ungdomarna ser vad de vill ha för framtiden och vill se förändringar nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt