Annons:

Eleverna fick komma bort från skärmen – fick lära sig om hållbart boende

Eleverna från vänster: William Sjöstrand, Oscar Andersson, Elin Johansson, Johanna Hultqvist, Selma Hoppe Adolfsén. Bakom skymtas läraren Tony Karlsson. Foto: Simon Henriksson

Eleverna fick komma bort från skärmen – fick lära sig om hållbart boende

Många elever är cementerade vid en skärm på grund av distansundervisningen. Men nyligen fick ett gäng i årskurs tre komma ut och ha utomhusundervisning.
– Det är skönt. Det blir lite omväxling, säger Selma Hoppe Adolfsén. 

Annons:

Det var gymnasieläraren Tony Karlsson som tog med eleverna ut till Wennebjörke för att titta på det nya området som växer fram. 

– Jag tycker det är bra att kunna ha utomhusundervisning i dessa tider och här får jag också chans att visa hur miljöbalken fungerar i praktik. Det här området kommer bli god bebyggd miljö och är ett bra och hållbart boende. Det här införlivas i ett av miljömålen. Ofta pratar man om samhällen och städer, med bra infrastruktur och cykelvägar och så vidare, men även det här införlivas i detta. Miljömål 15 är god bebyggd miljö, säger han.

Eleverna har gått igenom miljöbalkens olika delar och fick nu, i dessa svåra coronatider, även lite mer praktisk information.

– Det här kan vara ett bra sätt för exempelvis en glesbygdskommun att öka attraktiviteten och locka boende. Det är snönära och man lämnar ändå en ordentlig bit ned till stranden. Det blir ett häftigt boende, säger han. 

"Jättebra exempel"

Han ansåg att området var klockrent att visa upp för eleverna när de pratade om miljöbalksfrågor.

– Det är ett jättebra exempel för att eleverna ska förstå det här med byggnationer intill stränder, hållbart boende och även mer attraktivt boende. Vi går igenom miljöbalkens olika delar, vad som ingår och inte ingår, hur strukturen är uppbyggd, hur vi kan efterleva den och hur vi strävar efter något som är bättre. Nosshult är ett annat bra exempel. Det är en balansgång i hur man ska exploatera ett sådant här område och samtidigt skapa attraktionskraft. Här behåller man en intakt naturmiljö, så det är spännande att kunna använda det i undervisning.

– Det kopplar ihop miljöbalken med verkligheten. Ibland kan det se väldigt enkelt ut utifrån, när det egentligen är rätt komplext. 

"Bra initiativ"

Eleverna, som denna tidiga marsmorgon var fem till antalet, var nöjda över att få komma ut lite. Det har blivit många skärmtimmar för dem annars den här terminen.

– Det är skönt såklart, helst att få lite omväxling från att sitta framför datorn hemma. Det blir väldigt teoretiskt, så det var jättekul att få komma ut, säger Selma Hoppe Adolfsén. 

Johanna Hultqvist höll med.

– Jag tror att fler kurser skulle kunna göra så här, så det var bra att Tony tog initiativet. Det går att genomföra smittsäkert, bara man inte låter sig begränsas, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt