Annons:

Kommunen testar nytt grepp för att minska drickandet

Kommunens medarbetare Thomas Svensson, Camilla Karlsson, Eliška Lipovská, Sofia Eek, Anja Persson, Ing-Marie Lagergren och Yvonne Carlsson hoppas på mindre drickande i samband med skolavslutningen i år. Foto: Jakob Karlsson

Kommunen testar nytt grepp för att minska drickandet

Efter mer drickande under förra skolavslutningen testar Vimmerby kommun ett nytt grepp i år. Ungefär 200 ungdomar har anmält sig till fredagens Lisebergsresa.
– Det är vi jättenöjda med, säger fritidsledaren Camilla Karlsson.

Annons:

Lisebergsresan brukar vara ett populärt inslag bland Vimmerbys högstadieungdomar. Förra året for hela sju bussar iväg till nöjesfältet i Göteborg. I år blir det något färre, fyra bussar är bokade och cirka 200 ungdomar kommer att följa med.

Det är första gången som kommunen arrangerar Lisebergsresan på skolavslutningen. Tidigare har den alltid legat på valborgsmässoafton.

– Vi vill erbjuda en drogfri aktivitet på skolavslutningen och Lisebergsresan är väldigt uppskattad. Nu vill vi testa det här alternativet, berättar ungdomspedagogen Anja Persson. 

"Sett en ökad alkoholkonsumtion"

Förra året arrangerade Fabrikens en mindre festival i Källängsparken.

– Vi har sett en ökad alkoholkonsumtion där och det inte vi på Fabriken stå bakom. Därför erbjuder vi en alkoholfri resa. Förra året uppfattade vi att det var en del alkohol och annat också. Det blir väldigt mycket folk runtomkring, säger Camilla Karlsson.

Personal på skolorna kommer att röra sig ute på stan under torsdagen och fredagen.

– Eftersom det inte är något arrangemang i år så är det större risk att ungdomarna sprider ut sig i år. Innan har det var en samlingsplats och vi har vetat var ungdomarna kommer vara, berättar Thomas Svensson, fritidsledare på AL-skolan.

 Uppmanar föräldrarna

Kommunens medarbetare uppmanar föräldrar att ta sig ut på stan och att prata igenom skolavslutningen innan firandet drar igång.

– Vi vill gärna att föräldrar och vuxna tar den långa vägen hem eller går ut på en promenad. Vuxna på stan skapar trygghet, säger Anja Persson.

– Ungdomar vill ha regler egentligen och föräldrar som bryr sig. Vi ser i våra undersökningar att fler föräldrar än någonsin pratat med sina barn om alkohol och har en restriktiv hållning. Sedan släpper man tagit lite när barnen börjar gymnasiet, menar Yvonne Carlsson på Vimarskolan.

– Det viktigaste är att föräldrar håller koll på sina barn och pratar med dem, anser Sofia Eek, kurator på AL-skolan.

Unga dricker mindre numera jämfört med tidigare. Däremot ligger användandet av narkotika stabilt.

– Nationellt så är andelen som använt narkotika ungefär lika stor som innan, men de som väl testat fortsätter att använda det. I Vimmerby sjunker andelen som känner någon som säljer knark, men det är tillgängligt på internet dygnet runt, säger Anja Persson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt