Annons:

En dryg månad med rökförbudet – så tycker nattklubbsägaren att det fungerat

Nattklubbsägaren Christopher Novratidis tycker att rökförbudets första månad fungerat förvånansvärt bra.

En dryg månad med rökförbudet – så tycker nattklubbsägaren att det fungerat

Sedan 1 juli är det förbjudet enligt svensk lag att röka på uteserveringar. Nattklubben Kharmas ägare Christopher Novratidis tycker att det har fungerat förvånansvärt bra.
– Men det blir inte samma kaos på sommaren som när vi har event, varnar han.

Annons:

Överallt i Sverige är det förbjudet att röka en cigarett på en uteservering. Inför rökförbudets införande var Kharmaägaren Christopher Novratidis smått orolig för hur det skulle fungera.

Nu har förbudet gällt i en dryg månad.

– Det har funkat förvånansvärt bra måste jag säga, men det är också tack vare att det inte har varit några större event. På sommaren har vi inte över 300 personer samma kväll och då blir det inte kaos. När vi har event kan det vara 400-450 personer och då blir det kaos. Vid studenten var det kaos, då var det folk överallt. Samtidigt upplever jag att det har blivit ett tapp på uteserveringen, säger Novratidis.

Hur har krogbesökarna tagit förbudet?

– Folk har köpt det ganska bra, tycker jag. Vi började från första sekund att lära våra gäster att det är rökfritt här. Vi började direkt när vi öppnade uteserveringen. Entrévärd och vaker har pratat med gästerna och förklarat för rökarna var de får stå. 

Har det skapat några incidenter?

– Nej, kanske att någon har tänt en cigg på fel plats, men då har man blivit informerad och då har man kommit på det, att det är fel. Det är klart att man fått säga till folk ibland, men det är för att det är en vanesak. Det går inte att ändra ett beteende på en vecka. 

"Kan bli kaos"

Christopher Novratidis är dock fortfarande lite orolig inför höstens event och hade önskat att en rökruta hade skapats.

– Det hade varit bra, men det kan inte kommunen göra säger man. Vi hade lite dialog med miljö- och bygg innan lagen trädde i kraft, men de visste inte heller riktigt. Det har varit lite oklart. Vi har fått till oss att det ska vara på tillräckligt avstånd, så vi har kört en bit från entrén, att man får stå där. 

"Anpassar oss"

Han känner att förbudet hamnat lite på krögarna själva att styra upp.

– Vi har inte fått svart på vitt hur vi ska göra och man har hört en massa olika saker om vad som händer, men ingen vet riktigt vad som gäller. Vi har inte fått särskilt mycket hjälp. Nu blir det ju så att alla fimpar hamnar på gatan eller ute på parkeringen och det är inte särskilt trevligt. 

Novratidis tror dock att merparten av gästerna snart vänjer sig.

– Vi anpassar oss, men klart att de kan ta ett litet tag. Jag är nyfiken på hur det har sett ut på Avenyn eller i Stockholm i sommar, hur har de löst det? Jag undrar också hur det ska se ut när vi har 450 pers här och alla ska stå ute och röka. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt