Annons:

Vimmerby Fiber: ”Påverkar inte oss alls”

Vimmerby Fibers nya projektledare Kevin Gibbs anser inte att dagens besked från Telia påverkar kommunens projekt. – Det är jättebra att andra aktörer visar intresse i Vimmerby, säger han.

Annons:

I kommunens ursprungliga handlingsplan för fiberprojektet skulle stamnät dras till Frödinge, Tuna och Locknevi under 2015. Kostnaden bara för stamnäten ligger på drygt 10,5 miljoner kronor.

Kommunens och projektets ekonomiska problem har pausat projektet och det finns i dag inget beslut om att kommunen ska dra stamledningar till orterna i den östra kommundelen. I dag gav Telia, motparten i fiberkriget, besked om sin satsning på Fiber i Frödinge och Tuna.

Kommunens projektledare Kevin Gibbs ser inte att beskedet förändrar Vimmerby Fibber.

– Just nu har kommunen inte fattat beslut om framtiden, så det påverkar inte alls. Tidigare har man sagt att man tidigast 2017 ska dra fiber till Frödinge och Tuna, men det finns inga beslut fattade. Det är jättebra att andra aktörer visar intresse i Vimmerby.

”Det är business”

Telias satsning sträcker sig till tätorterna. Till boende på landsbygden går man inte ut med en kampanj, utan hänvisar till att de själva måste starta en fiberförening.

– Det är tråkigt att Telia inte plockar upp de som bor på landet, men Telia är ett vinstdrivande företag och jag förstår deras aspekt. Det är business. Som jag ser det är det viktigaste ändå att så många som möjligt av invånarna får fiber. Om det är Telia eller kommunen spelar inte så stor roll.

”Dumt att bygga dubbla nät”

Kommunen färdigställer nu fiberanslutningar för de hushåll som sedan länge beställt fiber. Det rör sig om cirka 200 kunder. Om det blir en vidare satsning avgörs förstås på politisk nivå.

– Jag utför det jag har mandat att utför, men om alla invånare väljer Telia så är det dumt att bygga dubbla nät. Är ingen intresserad finns det ju ett behov. Det är kommunen som bestämmer.

”Lyckosamt för vår del”

För tillfället finns det cirka 650 aktiva anslutningar inom Vimmerby Fiber. Kostnaderna har passerat 50 miljoner kronor.

Totalt kommer antalet anslutningar hamna på cirka 850. Om det blir fler återstår förstås att se – bland annat ska kommunens allmännytta i kransorterna fibreras – men en hel del talar för att fiberkriget mellan kommunen och Telia är över i och med dagens besked från telekomjätten.

– Satsningen har varit lyckosam för vår del. Vi har fått många anslutningar. Det hade varit ännu bättre om vi haft en större dialog med kommunen, men det är inget som hindrar att vi tar en dialog framöver, säger Telias Mikael Jarmdahl.

Har ni påverkats av kommunens projekt? 

– Påverkas gör man alltid när man går ut parallellt. Olika konsumenter gör olika val, men det är svårt att säga hur det har påverkat. 

Dagens Vimmerby har sökt de två kommunalråden: Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt