Annons:

Nya prognosen: Så många väntas komma till Sverige fram till 2022

Drygt 300 000 personer väntas komma till Sverige fram till 2022. Foto: Pressbild

Nya prognosen: Så många väntas komma till Sverige fram till 2022

Sverige har stramat åt migrationspolitiken och antalet asylsökande har minskat kraftigt. Ändå väntas drygt 300 000 människor ansöka om att få komma till Sverige fram till 2022, enligt Migrationsverkets senaste prognos. Det handlar om både asyl- och anknytningsärenden.

Annons:

Migrationsverket skriver i sin prognos att omkring 21 000 personer årligen kommer ansöka om asyl i Sverige fram till 2022. Den nya prognosen innebär en minskning med tusen asylsökande för nästa år jämfört med den tidigare.

Samtidigt skriver Migrationsverket upp prognosen för inkomna anknytningsärenden, alltså personer med anknytning till tidigare asylsökande, för de kommande åren. Det handlar om en uppskrivning med mellan 2 000 och 3 000 personer per år. Det beror på de nya reglerna för anhöringinvandring som riksdagen klubbat. Ett beslut som Moderaterna och Sverigedemokraterna var emot. 

Totalt handlar det om drygt 80 000 asylsökande fram till 2022 och drygt 220 000 anknytningsärenden att behandla fram till samma år. Sammanlagt drygt 300 000 personer.

– Sverige behöver en stram migrationspolitik under lång tid framöver för att klara våra omfattande integrationsproblem. Därför ser vi med stor oro att prognosen för antalet anhöriginvandrare nu skrivs upp. Att regeringen med samarbetspartier nyligen drev igenom ett regelverk som öppnar upp för mer anhöriginvandring var djupt oansvarigt, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard, om den nya prognosen till Expressen.

"Skrämmande siffror"

Richard Jomshof, partisekreterare för SD, har en hårdare ton på Twitter.

"Skrämmande siffror från Migrationsverket. Ytterligare hundratusentals invandrare väntas de kommande åren. Socialister och liberaler fortsätter att ljuga om att man har kontroll över situationen. Hur länge ska dårarna få hålla på?", skriver han.

På grund av att fler anhöriga till före detta asylsökande beräknas komma till Sverige har Migrationsverket justerat upp prognosen för kommunernas mottagande. Kommunerna beräknas ta emot omkring 27 500 nyanlända personer med uppehållstillstånd i år och cirka 23 000 nästa år, vilket är en höjning jämfört med den senaste prognosen.

– Regeringens åtstramning av migrationspolitiken ger fortsatt effekt. Antalet asylsökande till Sverige beräknas bli lägre 2019 än något annat år sedan 2001, med undantag för 2005, kommenterar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Underfinansierade

Väntetiderna har också börjat sjunka.

– Väntetiderna har varit historiskt höga de senaste åren men nu sjunker de snabbt, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Migrationsverkets generaldirektör varnar samtidigt för att verksamheten kommer vara underfinansierad framåt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt