Annons:

Kommunen kommer inte stå för blöjor:

Vimmerby kommun kommer inte att börja stå för blöjor i förskolan. Foto: MostPhotos

Kommunen kommer inte stå för blöjor: "Hade fått ta bort tjänster"

Vimmerby kommun kommer inte börja stå för blöjor i förskolan. Det tog nämnden beslut om på sitt senaste sammanträde.
– Vi hade fått ta bort ett par tjänster, säger Peter Karlsson (C), nämndens ordförande.

Annons:

Ett uppmärksammat fall i Värmdö kommun skapade viss oro i Vimmerby kommun. I Värmdö kommun har man tagit beslut om att man tillhandahåller blöjor för barnen i förskolan. En fristående verksamhet i kommunen gjorde inte det, vilket ledde till att målet prövades i förvaltningsrätten samt kammarrätten. 

Den fristående förskolan drabbades av ett vitesföreläggande, men tolkningen är att det inte handlat om huruvida man ska eller inte ska tillhandahålla blöjor. 

– Det har spridit sig över hela Sverige, men det kan inte anses som ett prejudikat. Det har varit frågor om hur det här ska tolkas för en stor majoritet av svenska kommuner står inte för blöjor till barnen. Vissa gör det, men det ingår inte i maxtaxan hos oss, säger Eva Johansson, verksamhetschef för förskolan.

Vimmerby kommun lutar sig åt Sveriges Kommuner och Regioners tolkning. SKR kommer att följa rättsutvecklingen.

– Framkommer det något annat får vi ändra oss, men gissningsvis kommer de flesta kommuner följa SKR:s rekommendation. Det finns också en tidigare dom, som säger att det inte ska ingå i maxtaxan. Tolkningen är att målet har gällt frågan om vitesföreläggande enligt skollagen och vi kommer inte ändra våra rutiner, säger skolchefen Ola Karlsson.

Fått säga upp personal

En grov uppskattning som har gjorts visar att blöjor till alla förskolebarn hade inneburit en kostnad på någonstans mellan 700 000 kronor och en miljon kronor för Vimmerby kommun. 

– Men det är inte kostnadsfrågan i pengar som är den stora biten, utan den tid det hade tagit för medarbetare att lägga på det här. Både när det gäller upphandling, inköp, förvaring och själva tillhandahållet. Det finns väldigt många märken och säkerligen lika mycket önskemål som hade kommit in från vårdnadshavare. Den tiden hade en förskollärare behövt lägga. 

Det hade tvingat barn- och utbildningsnämnden att agera, menar ordförande Peter Karlsson (C). 

– Vi är glada att SKR har kommit med den här rekommendationen. Annars hade vi blivit tvungna att säga upp personal och det hade handlat om ett par tjänster, säger han. 

Nämnden var enig i sin diskussion.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt