Annons:

Regionen kritisk till hastighetssänkning på riksväg 23

Regionen ställer sig kritisk till hastighetssänkning på riksvägen 23. Foto: Ossian Mathiasson

Regionen kritisk till hastighetssänkning på riksväg 23

Region Kalmar län ställer sig negativt till Trafikverkets vilja att sänka hastigheten på riksväg 23 i länet. I stället vill man att hastigheten ska kunna variera utifrån trafiksituationen.

Annons:

Bakgrunden är att Trafikverket framfört att man vill sänka hastigheten på riksväg 23 från 90 till 80 kilometer. Hastighetssänkningen ska ske från 1 november i år, enligt Trafikverket. 

Syftet är att öka trafiksäkerheten längs länets vägar och när sträckan Målilla-Hultsfred är ombyggd kommer hastigheten att åter höjas på detta avsnitt. För att hastigheten på resterande delar av vägen ska höjas krävs motsvarande ombyggnad, vilket ligger långt fram i tiden, enligt Region Kalmar län.

I ett yttrande till Trafikverket skriver regionen att Trafikverkets bedömning av väg 23 "är allt för generell". Regionen skriver att man hellre ser en utredning av varje delsträcka där man exempelvis tittar på genomsnittet på trafikflödet per dygn under ett år, hur pendlingen ser ut och antal resor med kollektivtrafik. Regionen vill även att man analyserar de samhällsekonomiska konsekvenserna av hastighetssänkningen. 

Region Kalmar län föreslår i stället hastighetsskyltar som kan anpassa hastigheten efter aktuell trafiksituation. I yttrandet pekas också på att de nationella anslagen till länstransportplanerna måste öka för att trafiksäkerheten ska kunna förbättras.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt