Annons:

NY MÄTNING: SD ÖKAR KRAFTIGT - NÄRA VARA STÖRSTA PARTI

Jimmy Åkesson och hans Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i DN/Ipsos senaste mätning som presenterades på onsdagen. Foto: Simon Henriksson

NY MÄTNING: SD ÖKAR KRAFTIGT - NÄRA VARA STÖRSTA PARTI

Sverigedemokraterna närmar sig positionen som största parti. I DN/Ipsos mätning som presenterades på onsdagen får partiet sin högsta notering hittills. Samtidigt visar en annan mätning att SD nu har gått förbi S bland LO-medlemmar.

Annons:

Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i oktobermätningen från DN/Ipsos, där 1 569 röstberättigade väljare intervjuats under perioden 8-21 oktober.

SD får där 23 procent av rösterna, vilket är en uppgång med fyra procentenheter jämfört med mätningen i september. Samtidigt är det den högsta siffran SD någonsin fått i en DN/Ipsos-mätning sedan de gjorde entré där 2006, och man är nu bara en procentenhet bakom Socialdemokraterna som är det största partiet i mätningen.

S och M tappar 

Men både Socialdemokraterna och Moderaterna tappar i opinionen. S från 26 till 24 procent och M från 19 till 16, och det är från just dessa båda partier som SD tar röster.

Förändringarna hos de övriga partierna är marginella.

SD förbi S bland LO-medlemmar 

Samtidigt visar siffror som Sifo sammanställt åt tidningen Expressen att SD är förbi S som det största partiet bland den viktiga väljargruppen LO-medlemmar. Man har vägt samman sina opinionsmätningar i september och oktober för att få ett större underlag, och där erhåller SD 31 procent, medan S landar på 30,6.

 Skillnaden mellan de båda partierna är så liten att det är omöjligt att avgöra vilket av dem som är störst, men Toivo Sjörén på Sifo säger att det inte råder några tvivel kring trenden.

"Regeringsmakten som står på spel"

– Jag skulle säga att det här i grunden förändrar bilden av hur LO-medlemmar röstar och det kommer naturligtvis påverka både LO och Socialdemokraterna mycket om det här står sig och utvecklingen håller i sig, säger han till tidningen Expressen.

– Om Socialdemokraterna inte lyckas ersätta LO-medlemmarna med andra väljargrupper är det i grunden regeringsmakten som står på spel för S, menar Toivo Sjörén.

Halverat S-stöd  

Så sent som 2010 uppgick S-stödet bland LO:s medlemmar till över 60 %, vilket alltså har halverats sedan dess.

De som framför allt lämnar LO nu är kvinnorna, där SD tidigare har haft svårt att locka väljare.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt