Annons:

Sex av tio moderater kan tänka sig att samarbeta med SD

Moderata partiledaren Ulf Kristersson vill inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Foto: Moderaterna

Sex av tio moderater kan tänka sig att samarbeta med SD

Vissa menar att Moderaterna och Sverigedemokraterna närmar sig varandra alltmer. Sex av tio moderata väljare kan också tänka sig att ingå ett samarbete med SD.
Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Annons:

Om alliansen inte får egen majoritet efter höstens rysarval kan hela 61 procent av Moderaternas väljare tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna. 

Partiledaren Ulf Kristersson säger till Aftonbladet att han inte vill se något samarbete.

– Det förändrar inte min ståndpunkt. Jag vill samarbeta, samtala och samregera med värderingsvänner som delar min grundläggande syn på politik och på Sverige, säger han.

Ulf Kristersson menar partierna skiljer sig åt i värderingsfrågor.

– Jag tycker inte de förstår att Sverige har en roll att fylla i ett stort internationellt sammanhang, med internationellt samarbete, EU-medlemsskap, att göra vad vi kan för att hjälpa människor på flykt samtidigt som vi tar ansvar för hur det går i Sverige, Nato-samarbetet och hela synen på Ryssland. De har rätt att ha de värderingarna men det tvingar inte mig att samarbeta med dem bara för att det skulle förenkla den parlamentariska situationen, säger Ulf Kristersson.

"Sett en tydlig klyfta"

Enligt analyschefen på Inizio, Karin Nelsson, finns det fler inom den moderata och kristdemokratiska väljarkåren som lutar sig mot SD i frågor som ekonomi och lag och ordning. Bland liberaler och centerpartister lutar sig fler mot Socialdemokraterna. 

– Under mandatperioden har vi sett en tydlig klyfta inom alliansen, säger Karin Nelsson.

Var fjärde moderatsympatisör i mätningen föredrar ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Tolv procent uppger att de är tveksamma eller inte vet om de föredrar ett samarbete med Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt