Annons:

Beslutet fattat – nu sänks hastigheten på riksväg 23/34

Hastigheten på riksväg 23/34 sänks nu. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Beslutet fattat – nu sänks hastigheten på riksväg 23/34

Kommunernas försök hjälpte inte. Nu står det klart att Trafikverket sänker hastigheten på riksväg 23/34 från 90 till 80 kilometer i timmen.
Beslutet fattades på måndagen och berör både Vimmerby och Hultsfred.

Annons:

Trafikverket har nu fattat beslut om de hastighetsförändringar som ska genomföras under 2019. Totalt handlar det om 111 mil väg i Sverige där hastigheten nu sänks från 90 till 80 kilometer i timmen. Nio mil får däremot höjd hastighet.

Riksväg 23/34, från Kronobergs länsgräns till Östergötlands länsgräns, tillhör de vägar där hastigheten sänks. Detta trots att kommunerna kraftfullt motsatt sig en hastighetssänkning.

– Vi strävar efter nollvisionen, att ingen ska omkomma i trafiken. Får man en möteskollision i 80 istället för 90 kilometer i timmen så minskar risken för att omkomma med 40 procent, säger Sandra Nordahl, enhetschef på nationell samhällsplanering på Trafikverket.

Kallar det för nödåtgärd

Hastighetsförändringarna kommer att ske inom kort. Arbetet med att skylta om vägarna sker 4, 5 och 6 november i år. 

Beslutet får kritik, bland annat från Riksförbundet M, som tidigare hette Motormännen. De menar att det handlar om en nödåtgärd.

– Vägunderhållet har varit eftersatt, nödvändiga investeringar har inte gjorts. Vår kritik är att man väljer att göra det här istället för att underhålla vägarna. Dåligt underhållna vägar leder till olyckor och skador, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, till Aftonbladet.

Om alla håller den nya hastigheten kan minst 100 liv räddas varje år, enligt Trafikverket. Myndigheten trycker också på att det sparas på bränsle och utsläppen minskar.

Lokala kommentarer om beslutet väntas under tisdagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt