Annons:

LARM OM ALLVARLIGA PROBLEM PÅ VIMMERBY GYMNASIUM

I en anonym skrivelse ställd till Barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby, undertecknat ”Majoriteten av personalen på Teknikcollege och en del av övrig personal”, slår man larm om allvarliga arbetsmiljöproblem på Vimmerby gymnasium.

Annons:

Bland annat skriver författarna av brevet att en chef har blivit motarbetad och utfryst av andra personer i verksamhetens ledning, så att denne till slut inte hade något annat val än att sjukskriva sig.

”Vi anser att arbetssituationen lett till att ett mycket väl fungerade ledarskap har brutits ned och där det handlar om att organisationen på Vimmerby gymnasium är förutbestämd och där inga andra idéer eller förändringar får komma till uttryck”, skriver man bland annat i brevet.

"Bemöts med ignorans"

Man menar också att den sjukskrivna chefen ”bemöts med tystnad och ignorans, och får inte ta några egna beslut och kan helt enkelt inte utföra sitt jobb som hen vill. Alla beslut ska gå genom rektorsgruppen, och minsta lilla fråga diskuteras och ältas, vilket tar enormt mycket tid och kraft. Om man inte tänker likadant passar man inte in i mallen och blir persona non grata.”

I slutet av brevet, som stämplades hos Barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober, men ska ha skickats in närmare en månad tidigare, varnar man för effekterna om inget görs.

”Något måste göras för att lösa de uppkomna arbetsmiljöproblemen som slår nedåt i verksamheten, d.v.s. påverkar personal och elever väldigt negativt, och därmed även gymnasiets rykte och möjlighet att attrahera elever i framtiden.”

Verksamhetschefen svarar 

Anders Eriksson är verksamhetschef för Vimmerby gymnasium, och han har tagit till sig innehållet i skrivelsen.

– Jag kände inte till något av detta innan jag fick se brevet. Jag har läst det, men det här är saker som ingen har kommit med till mig tidigare.

– Det stämmer att en person i vår organisation var sjukskriven. Jag hade kontakt med personen både på rehabmöten och tillsammans med läkare, men då nämndes aldrig något om att det som skrivs i brevet skulle vara orsaken till sjukskrivningen, säger Anders Eriksson.

Enligt Eriksson ska åtgärder ha satts in för förebygga att liknande sjukskrivningar ska undvikas i framtiden.

– Jag läste, tog till mig och funderade igenom vad som är viktigt att göra – att agera på så sätt att det inte händer igen.

Facket känner inte igen sig 

Monika Johansson, som är fackligt ombud för Lärarnas Riksförbund på Vimmerby Gymnasium, känner inte igen beskrivningen av hur förhållandena på gymnasiet skulle vara.

– Skolledningen har tagit upp det här vid två olika möten med hela lärarkåren och diskuterat kring det – dels om man känner igen sig i skrivelsen, dels om det finns förslag på förbättringar. Men ingen har sagt någonting.

– Jag har varit med då och i andra diskussioner, men det är ingen som jag har pratat med som säger sig hålla med eller stå bakom innehållet i skrivelsen. Jag har inte ens hört talas om någon som gör det, säger Monika Johansson.

Kan det vara så att den tystnadskultur som brevskrivarna uppfattar gör att man inte vågar stå upp och säga vad man tycker vid sådana möten?

– Jag som fackombud uppfattar verkligen ingen tystnadskultur på gymnasiet, utan snarare så att rektorerna uppmanar till åsikter. Men om det skulle vara så, så kan man ju alltid komma och prata med mig som fackrepresentant, så kan jag vidarebefordra information till rektorer och övrig ledning – helt anonymt om man vill.

– En annan sak man reagerar över är att skrivelsen är skickad anonymt till nämnden. Vad kan de göra åt en sådan skrivelse, frågar sig Monika?

Vi har sökt Barn- och utbildningschef Ola Karlsson under onsdagen.

Vi har även försökt att få tag på skrivelsens anonyma författare för att få någon av dem att uttala sig, men inte lyckats.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt