Annons:

Verksamhetschefen om lucia:

Anders Eriksson är verksamhetschef på gymnasiet. Foto: Arkivbild

Verksamhetschefen om lucia: "Har startats en diskussion"

Efter Tea Vigrens debattartikel har det startats en diskussion. Det säger verksamhetschefen Anders Eriksson. Men han tror inte på någon förändring redan i år.
– Att backa nu vore att gå emot elevrådet, säger han.

Annons:

Reaktionerna var många på gymnasieeleven Tea Vigrens debattinlägg i fredags. Det fanns både positiva och negativa. Vår tidning har också pratat med Tea Vigren och flera andra gymnasieelever som delar hennes åsikt kring lucia på skolan.

Verksamhetschef Anders Eriksson säger att han inte kan svara för hur man har resonerat.

– Jag har inte varit med på det i år, men det brukar vara så att elevrådet är huvudansvarig för luciaplanering och luciafirande. Givetvis med stöd från skolan och den administrativa personalen, men hur man resonerat och tänkt i år vet jag inte, säger han. 

Vad tänker du om debattinlägget?

– Jag kan tycka i sak att hon har rätt. Jag tycker inte heller att man ska göra omröstningar på det sättet. Att undersöka intresset och sedan lotta fram vem som ska bli lucia är kloka tankar från hennes sida tycker jag. 

Upp till elevrådet

Men Anders Eriksson menar att det är upp till elevrådet.

– Man kan tycka olika och vilja att man gör olika, men vi kan inte som skolledning göra någon mer bedömning än att stötta elevrådet att ta rätt beslut. Det här har varit en tradition som elevråden ärvt från varandra. 

Både Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan har sedan länge frångått röstning. 

"Det var många år sedan nu som vi frångick omröstning av lucia. Firandet av lucia sker på frivillig basis. De som önskar vara lucia, oavsett kön, får vara med i en lottningsprocedur", skriver Vimarskolans rektor Pernilla Begu i ett mejl.

Samma sak gäller på AL-skolan.

"Vid Astrid Lindgrens skola lottar vi bland dem som kan tänka sig vara lucia", skriver rektor Josephine Svensson i ett mejl.

– Hos oss har det inte varit uppe till en större diskussion. Det är elevrådet som styrt med det här och jag vet inte om rektorerna fått sådana här synpunkter tidigare eller om det handlar om att det inte kommit fram, säger Anders Eriksson.

"Mer lämpligt att lotta"

Anders Eriksson säger att han håller med Tea Vigren helt kring hennes synpunkter. Att man i en klass ska ha redovisat exakt vilka som fått röster, säger han så här om:

– Jag vet inte exakt vad som sker i varje klassrum, men med hjälp av mentorerna har det gjorts omröstningar.

Är det inte förlegat?

– Det är det väl. Vi gör inga sådana här val eller omröstningar i något annat sammanhang. Det är ingen som längre blir sist vald om man delar in i lag. Det har man hanterat och låter inte eleverna välja. Det bör kanske tänkas igenom i ett luciasammanhang också och det bör man göra noggrant så alla känner sig bekväma. 

Går det inte att se det som att det blir en skönhets- och popularitetstävling?

– Känner man sig felaktigt behandlad eller utanför, så ska man försöka ändra på det. Då är det nog mer lämpligt att lotta vem som ska bli lucia. Det är en fin tradition som man ska värna och vara rädd om, men det går att göra på ett annat sätt. 

Kommer det bli någon förändring i år?

– Jag har haft ett kort samtal om insändaren med rektorerna, men jag vet inte om det blir någon ändring i år. Om man backar vore det att gå emot elevrådet, så nu får vi nog genomföra årets lucia om inte elevrådet kommer fram till något annat. Det är viktigt att ta in elevrådets synpunkter i alla fall. 

Till nästa år?

– Det förändras säkert redan då. Den här insändaren har startat en diskussion och jag är ganska säker på att man kommer sätta sig ned, prata igenom det och komma fram till att det ska ändras.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt