Annons:

Planerar för mer normal student:

Vimmerby gymnasium planerar för en mer normal student i år. Foto: Simon Henriksson

Planerar för mer normal student: "Påbörjat arbetet"

Förra årets student blev väldigt annorlunda. Hur blir det i år?
– Vi planerar för en mer normal situation, säger gymnasiechefen Anders Eriksson.

Annons:

Coronapandemin satte stora käppar i hjulet för de elever som tog studenten förra året. I Vimmerby sprang avgångsklasserna ut fördelat över flera dagar och endast två anhöriga fick komma. 

– Det har fungerat jättebra. Studenterna har skött sig exemplariskt, alla har varit glada, positiva och trevliga trots att det inte alls blev som de trodde när de började gymnasiet. Vi har haft en process på vägen, men nu känns det jättebra, sa gymnasiechefen Anders Eriksson efter att den sista klassen sprungit ut i juni 2020.

Om några månader är det dags igen, men pandemin är inte över. Hur tänker man just nu kring årets student?

– Vi har förhoppningar och en önskan om att kunna komma tillbaka till en vanlig situation innan det blir examenstider. Jag är inte säker på att det blir så, men vi försöker planera för en situation där vi genomför en examen i större utsträckning än förra året. Man hoppas alltid att vi ska kunna återgå till en mer normal situation, men vi har beredskap för att vidta åtgärder om vi inte kan göra det, säger Anders Eriksson.

Hur sent kan ni ta ett sånt beslut?

– Vi behöver inte särskilt lång planeringshorisont, men för familjer, släkt och vänner som vill vara med vill vi ta det så tidigt som möjligt. Det finns önskemål om att komma ut så tidigt som möjligt, men jag har inget färdigt datum. Vi behöver ha ett antal veckor på oss att ändra den planeringen och för att nå ut med information till alla berörda. 

"Börjat boka lokaler"

Det jobbas på en plan för skol- och studentavslutning, berättar han.

– Vi gör det så gott det går att göra. Vi har börjat boka de lokaler vi brukar använda, som kyrkan exempelvis och sådana kontakter är tagna. Vi förbereder för en studentexamen med fler på plats. Det är ett påbörjat arbete, men det finns också en beredskap för att det inte blir så. 

De som går i trean nu drabbades ju hårt av pandemin under sitt andra år också. Vad ser ni att det har fått för konsekvenser?

– Det som står i rapporten (barnkonsekvensanalysen, reds.anm.) är att ungdomar mår dåligt. Jag vet inte vilka konsekvenser det kommer få för elevernas studieresultat. Vi får lyssna på ungdomarna och det är både elever och personal som tar kontakt med kuratorer och annan personal på skolan. Vi förstår att det påverkar. Nu har eleverna i årskurs tre kort tid kvar till examen och arbetet runt omkring dem måste prioriteras utan att vi för den sakens skull påverkar andra elevers studiesituation.

Peter Karlsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger så här om planerna:

– Vi har informerats om att det jobbas för en mer normal student och hoppas verkligen på det. Men det är väldigt svårt att sia kring det, då måste vaccinationerna komma igång betydligt mer, säger han.

Det står redan klart att studentflak är förbjudna även sommaren 2021. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt