Annons:

Flera osäkerhetsfaktorer bakom pausandet av Pistolsmeden:

Magnus Danlid och Johan Oléhn berättar att det finns flera osäkerhetsfaktorer bakom pausandet av Pistolsmeden. Foto: Simon Henriksson

Flera osäkerhetsfaktorer bakom pausandet av Pistolsmeden: "Kommer bygga"

Tanken var att börja bygga i mars i år. Men nu pausas projektet Pistolsmeden. Upphandlingen avbryts – och byggplanerna läggs i malpåse.
– Att vi ska bygga råder det inget tvivel om, säger Vimarhems vd Johan Oléhn.

Annons:

Det var i oktober förra året som kommunfullmäktige gav grönt ljus för Vimarhems planer på bebyggelse av Pistolsmeden i Vimmerby. 27 lägenheter plus ett gruppboende med sex lägenheter skulle byggas och byggstart planerades då i mars i år. 

Vimarhem har länge sneglat på Pistolsmeden och under den förra mandatperioden togs alltså beslutet.

Nu kommer beskedet att upphandlingen om Pistolsmeden avbryts och att ett omtag för nybyggnation av Pistolsmeden måste tas, enligt Vimarhems styrelse.

– Vi har efter att vi fått in ett antal anbud landat i att vi abryter upphandlingen. Det är viktigt att betona att vi inte lägger ned projektet, utan vi tar ett omtag. Det finns ett antal punkter som måste jobbas igen och därför behövs ett omtag. Vi har jobbat i många år för det här, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).

Osäkerhetsfaktorer

Det handlar om flera osäkerhetsfaktorer som Vimarhems styrelse och ledning ser inför projektet. Det handlar om projektets ekonomi och om läget på kommunens bostadsmarknad. Det finns en oro inför den slutliga byggkostnaden som kan innebära högre hyror på lägenheterna och gruppbostaden. Projektet har beräknats kosta drygt 80 miljoner kronor.

– Vi har ökat soliditeten och hade 9,8 procent vid det senaste bokslutet. Det är ganska högt för att vara Vimarhem, men inte högt jämfört med andra. Soliditeten kommer sjunka vid nybyggnation. Vi behöver också skriva upp objekt för att skriva ned det här, säger Magnus Danlid.

Att det råder en osäkerhet kring hur det ser ut med statliga bidrag är också en viktig faktor.

– Landsbygden får mindre än storstäderna, men vi hade räknat med statliga bidrag för det här. Det kommer fortsätta komma bidrag, men i vilken omfattning vet vi inte. Det kan bli så att det prioriteras till vissa storstadsområden och studentstäder. Vi har inte en aning, säger Danlid.

Vimarhems vd, Johan Oléhn, säger att det har tagits höjd i budgeten för någon form av statligt bidrag, men hur kraven ser ut är det ingen som vet. 

– Det är en stor sak vi måste bocka av i omtaget, säger han.

"Kunde sett det tidigare"

Att Vimarhem valde kombinationen gruppbostäder och lägenheter har inte gjort projektet billigare, som man trodde.

– Vi valde den kombinationen för att ett integrerat bygge skulle bli billigare, men det har visat sig att det har fördyrat projekt. Med facit i hand kunde vi kanske ha sett det i ett tidigare skede, men det är därför prisbilden hamnar där den hamnar.

Hur mycket det skiljer i kostnad vill de inte gå in på.

– Vi vill inte gå in i detaljer, vi kanske landar i att vi forsätter i den stilen. Något dyrare än budgeterat kan vi väl säga. Det gjorde inte vår kalkyl bättre, om vi säger så.

Att privata aktörer bygger och planerar för nya bostäder lyfts också fram som en osäkerhetsfaktor, även om Vimarhem säger att man välkomnar det.

– Vi ska vara ett komplement till det. Vimarhem ska inte lägga ned sina byggtankar, det finns ett behov i Vimmerby. Men när det gäller storleken på lägenheterna får vi också ta ett omtag. Vi tyckte vi hade en bra mix med gruppbostäder och lägenheter som är tvåor, treor och fyror i det här huset. Vi får titta på omgivningen om det är rätt med de storlekarna.

Johan Oléhn:

– Vi får göra en marknadsanalys i hyfsad närtid. Att bara titta på hyreskön är inte tillräckligt kvalitativt. Vi vet att en nyproducerad lägenheter är dyrare än en gammal, så vi behöver göra en marknadsmässig analys.

Kommer ni inte gå vidare med gruppbostäder plus hyresrätter?

– Det är för tidigt att säga, men i just det här fallet var det här konceptet inte det optimala. Det kan vi konstatera, men vi ska göra en analys också. Det är inget som omöjliggörs för framtiden, men vi måste tänka igenom byggnadstekniskt hur det fungerar tillsammans.

Finns det en risk att projektet aldrig blir av?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns ett behov i Vimmerby centralort, vi har ett tryck och en god uthyrningsgrad. Vi vet vad vi har nu, vad vi har haft tidigare, men inte framåt. Det är ett lågt ränteläge, så det talar för att det ska kunna bli möjligt för byggnation.  

Mycket oklarheteter

När ett tydligare besked kring de statliga bidragen kan komma, vet man inte.

– Vi vet inte. Det vi vet är att Stockholm, Göteborg, Malmö och universitetsstäderna inte är lika beroende av bidragen som vi är. Vi skulle aldrig kunna ha presumtionshyra, att produktionskostnaden är speglad i hyreskostnaden, för det är ingen beredd att betala. 

– Det är mycket som påverkar och vi vill göra rätt. Att bygga nytt påverkar våra möjligheter till underhåll och vi vet att det kommer kosta att underhålla våra befintliga. När vi bygger ska vi bygga rätt.

När projektet sätts igång går inte heller att säga.

– Det handlar om att räta ut frågetecken först, men man kommer jobba hårt med det här. Det finns en förväntan från många, från oss, från kommunledningen och från andra. Vi behöver nya gruppbostäder och nya lägenheter. Redan den här månaden börjar man jobba med det här, säger Danlid.

Alla osäkerhetsfaktorer hoppas man kunna reda ut under 2020. 

– Det kommer absolut prioriteras. Det hade varit betydligt roligare om vi stått här utrustade med varsin hjälm för att ta det första spadtaget, men det var inget svårt beslut att fatta. Vimarhem ska inte bygga i panik. Huset ska stå där i 75 till 100 år, så då är det bättre att det tar ett halvår extra.

Styrelsen i Vimarhem var överens om att pausa projektet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt