Annons:

Så mycket högre lön får Vimarhems vd Johan Oléhn

Johan Oléhn får 2 500 kronor i lönehöjning 2022. Det är motiverande menar Magnus Danlid, till vänster på bilden. Foto: Arkivbild

Så mycket högre lön får Vimarhems vd Johan Oléhn

2,89 procent får Vimarhems vd Johan Oléhn i löneökning. Det innebär att han tjänar 89 000 kronor från 1 april 2022.
– Det är något över snittet i Vimarhem, säger ordförande Magnus Danlid (C).

Annons:

Johan Oléhn efterträdde Jan Erixon som vd för Vimarhem hösten 2019. Jan Erixon fick lämna vd-posten under uppmärksammade former efter 29 år inom bolaget. 

Vimarhems nya vd fick en lön på 83 000 när han tillträdde. 2020 fick Oléhn en höjd lön med 2 000 kronor i månaden och förra året stannade höjningen på 1 500 kronor. 

I år har hans lön blivit klar väldigt sent, men från och med 1 april i år tjänar han 2 500 kronor mer i månaden. Höjningen ligger på 2,89 procent och ger Johan Oléhn en månadslön på 89 000 kronor. 

Det ger honom en årslön på 1 068 000 kronor. 

– Av tradition brukar vi vänta lite med de högre cheferna och i år drog Vimarhems löner ut lite extra. Det berodde på förhandlingsläget och lite andra orsaker, men det var inga konstigheter. Vi blev klara med Vimarhems löner efter semestern och sedan har det dröjt lite till innan Johans lön blev satt. Nu har vi enats om den här ökningen, säger Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem.

Har det varit en svår förhandling?

– En förhandling är alltid en förhandling. Vi utbytte synpunkter och hur vi såg på det hela och sedan enades vi om det här. Det känns bra när man kan enas. 

"Tror de flesta tycker det är en hög lön"

Magnus Danlid motiverar att höjningen är över snittet så här:

– Jag vet inte Vimarhems snitt exakt, men det är lite över det. Det ligger ungefär i linje med hela kommunkoncernen och förra gången fick Johan något under snittet. Därför gick det att motivera med att han fick något över snittet den här gången.

Vad tror du att de som jobbar för Vimarhem och de som bor i Vimarhems lägenheter tänker om lönen?

– Jag tror att de flesta tycker att det är en hög lön, men vi har kontakt med Fastigo (Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisationen, reds.anm) och gör en omvärldsbevakning. Det är den här lönenivån som gäller för en vd i ett bolag. Det finns statistik man kan ta fram på mindre bostadsbolag och jag bedömer inte att det här sticker ut. Det finns vd:ar med något lägre lön i närområdet, men också vd:ar med högre månadslön. 

Kan man säga något om den fortsatta löneutvecklingen?

– Det är omöjligt att säga om det blir över eller under snittet. Det som blir intressant är att se vad snittet blir i den kommande lönerörelsen. Vi har sett branscher som yrkar på över fyra procent och det är en rejäl löneökning gentemot vad vi är vana vid. Samtidigt har vi inflationsnivå och kostnadsökningar för alla i samhället och det är klart att lönerna måste hänga med något på den nivån. 

Nöjd med insatsen

Magnus Danlid är mycket nöjd med Johan Oléhns insats för Vimarhem som vd.

– Han har arbetat här i drygt tre år och jag tycker att han gjort bra insatser under den här tiden. Vi har ställt upp ett antal kriterier och han uppfyller dem. Vi är äntligen igång med Uven och det var ett projekt vi började med när Johan anställdes. Nu är vi äntligen igång och gräver där. Det är också många andra frågor för en vd att jobba med, som inflationen, ökade kostnader och vi har en utmaning i att lediga lägenheter ökat något jämfört med tidigare. Vi tycker att Johan har jobbat med det han ska och styrelse och vd jobbar i takt med varandra. Jag har ett stort förtroende för honom.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt