Annons:

Anlitade konsulthjälp för problemen på gymnasiet

En chef sjukskrev sig, och i en skrivelse som skickades till förvaltningen slog lärare larm om allvarliga arbetsmiljöproblem på Vimmerby gymnasium. Ledningen sa sig inte känna till några problem, men nu visar det sig att man då redan hade anlitat konsulthjälp kopplade till dessa.

Annons:

I förra veckan berättade vi om att en anonym skrivelse hade skickats till Barn- och utbildningsförvaltningen i Vimmerby, undertecknad ”Majoriteten av personalen på Teknikcollege och en del av övrig personal”. I den slog man larm om det som man ansåg vara allvarliga arbetsmiljöproblem på Vimmerby gymnasium.

I brevet beskrevs en arbetssituation som man tycker har lett till att ett mycket väl fungerande ledarskap hade brutits ned, samt att en chef på gymnasiet blivit motarbetad och utfryst av andra personer i verksamhetens ledning så att denne till slut inte hade något annat val än att sjukskriva sig.

Kände inte till några problem 

Verksamhetschefen för Vimmerby gymnasium, Anders Eriksson, sa då att han inte kände till något av dessa problem innan han hade fått se brevet.

– Jag har läst det (brevet), men det här är saker som ingen har kommit med till mig tidigare. Det stämmer att en person i vår organisation var sjukskriven. Jag hade kontakt med personen både på rehabmöten och tillsammans med läkare, men då nämndes aldrig något om att det som skrivs i brevet skulle vara orsaken till sjukskrivningen, sa Anders Eriksson då.

Hade redan köpt in konsulthjälp 

Vi kan dock berätta att Eriksson redan innan han fick brevet i sin hand hade anlitat en konsultfirma specialiserad på kommunala organisationer, i syfte att utreda om en större översyn av chefsorganisationen på Vimmerby gymnasium behöver göras. Detta just på grund av ”den akuta situationen med sjukskrivningen”, som Anders Eriksson nu själv uttrycker det.

Hur kommer det sig att du anlitade en konsult om du vid den tiden inte ens hade hört talas om några problem?

– Jag kände till att det fanns kommunikationsfrågor, vi kan kalla dem missförstånd, som vi inte kommit till rätta med. Jag tycker egentligen inte att man kan koppla konsultuppdraget till brevet.

Vad ingår i konsultens uppdrag?

 – Att gå igenom hur vi är organiserade, om vi har en optimalt fungerande chefsgrupp. Genom att träffa alla chefer ska han bilda sig en uppfattning om vi ska gå vidare med ett mer omfattande arbete. Detta är ett första steg.

Ingår det ett analysarbete avseende vad som inte har fungerat tidigare?

 – Nej. Jag tog kontakt med konsulten för att få hjälp när den akuta situationen med sjukskrivningen dök upp. Ingen är intresserad av att rota i det gamla, fokus nu är hur vi ska göra framåt.

Vad kommer det här inledande arbetet att kosta?

– Det vet jag inte. Det vi betalar för nu i första skedet är att han träffar samtliga chefer och de slutsatser han drar av de mötena.

Bekäftar uppdraget 

Den konsult som Anders Eriksson har anlitat, vilket barn- och utbildningschef Ola Karlsson bekräftar att han har godkänt, heter Urban Hansson och är vd för företaget Skolkompaniet.

– Det stämmer att jag har träffat och intervjuat cheferna på gymnasiet i Vimmerby. Jag har varit noga med att betona att jag gör analys och ger råd, sedan är det helt upp till dem att bestämma hur, om och i så fall när vi går vidare, säger han.

Kan du berätta något mer om uppdraget, eller när du fick det?

– Nej, jag kan inte gå in på något annat.

Enligt Anders Eriksson ska man träffa Urban Hansson igen i slutet av den här veckan för att då besluta hur man går vidare.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt