Annons:

Vimmerbyföretag minskar personalstyrkan:

VimmerbyHus minskar personalstyrkan med tre personer. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerbyföretag minskar personalstyrkan: "Ingen handbroms"

Vimmerbyhus har haft flera starka år bakom sig. Nu väljer företaget att minska personalstyrkan med tre personer.
– Det handlar inte om någon handbroms, säger vd:n Joakim Ivarsson.

Annons:

I somras bytte Vimmerbyshus AB ägare. Medarbetarna Joakim Ivarsson, Linus Blom och Albin Aronsson förvärvade företaget från Ove Carlenskog. 

Vimmerbyshus har också haft en stor utveckling under de senaste åren och både omsättningen och personalstyrkan har vuxit kraftigt.

Nu minskas personalstyrkan från 44 anställda till 41.

– Vi har haft MBL-förhandling med facket, men har inte lagt något varsel. Vi har mer anpassat oss efter verksamheten och efter rådande förhållande och försäljning. Vi har satsat hårt och haft flera starka år. Vi har skapat förutsättningar för att leverera det våra kunder vill ha. Sedan kommer det kanske inte in lika många affärer, säger vd:n Joakim Ivarsson.

Han vill inte säga att man ser en avmattning.

– Nej, snarare en utjämning. Vi har 10-12 fina avtal in efter semestern och det är ungefär vad jag normalt vill ha. Det är stabilt, men kanske inte de här topparna som har varit. Vi har varit inne och hjälpt en del andra husföretag med affärer, vilket gjorde att vi kunde behålla folket lite längre. Nu har de av naturliga skäl startat upp igen och vi har varit några för många sett till hur marknaden ser ut.

Någon handbroms är det inte som Vimmerbyhus drar i, menar Ivarsson.

– Det är både naturliga avgångar där folk går i pension. Det rör sig om tre personer totalt, det är ingen handbroms. De kanske hade kommit även om det var fullt ös på marknaden. Det är klart att det vore väldigt dumt om man inte tittar på marknaden och hur omvärlden ser ut. Vi har fortsatt positiva vibbar och lokalt – och i hela Sverige – kommer det hända saker.

Känner ni en oro eller rädsla framåt?

– Nej, det handlar mer om att anpassa oss och hitta affärer. Byggas kommer det att göra, så vi får vara anpassningsbara. Det finns inga överhängande hot som jag ser det. Slutar vi bygga slutar samhället att fungera.

"Blir lite nördig"

Joakim Ivarsson ser det rätt naturligt att personalstyrkan kan variera.

– Det är en naturlig del hela tiden att man anpassar sig. Nästa gång plockar vi in tio personer i stället. Man anpassar sig till verksamheten. 

– Vi har samma orderstock nu som för ett år sen. Det som har försvunnit är de här snabba affärerna, de som bågar orderstocken. Det är marginalaffärer och det gäller att välja affärer. 

Har ni några större affärer på gång?

– Vi har gjort en omställning mot villor, men har några större projekt på gång. Det finns en marknad för lite exklusivare bostadsrätter som vi är en del av. Det ser bra ut. 

Hur känns det för er del sen ni tog över?

– Man försöker sätta in sig i det, man blir lite nördig i början och vill sätta sig in i allting av naturliga skäl. Det har varit en hektisk tid med att försöka få igång allt. Strukturen kring hur man säljer och bygger hus har vi, men vi har våra visioner och tankar kring hur vi vill förädla Vimmerbyhus. Det har varit en intressant och rolig tid och vi har en otroligt hängiven personal, som verkligen har varit pushande och drivande. Personalen har tagit det väldigt positivt sedan vi tog över. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt