Annons:

Årets julklapp är utsedd –

Mobillådan, så man kan lägga undan sin mobil, är årets julklapp. Foto: Pixabay

Årets julklapp är utsedd – "Justerar sitt beteende"

Årets julklapp 2019 är utsedd. Det blir mobillådan – en låda där man kan lägga undan sin mobil.

Annons:

Mobillådan kan vara en låda man köper, redan har hemma eller tillverkar själv. 

HUI Research, som utser årets julklapp för 13:e året i rad, skriver i ett pressmeddelande att mobilelefonen revolutionerat våra sociala kontakter, hur vi shoppar, konsumerar underhållning och hur vi tillgodogör oss alla typer av information. 

– Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research.

Det finns tre kriterier bakom årets julklapp: den ska representera den tid vi lever i, den ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året eller säljas i stort antal. I år uppfylls de två första. 

Fakta

Motiveringen till årets julklapp lyder: 2019 var året då allt fler svenskar började ifrågasätta hur och hur mycket vi använder mobiltelefonen i vår vardag. Årets julklapp – mobillådan – är en låda där telefonen kan läggas undan för att vi lättare ska kunna hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet. Mobilen har under det senaste decenniet gett upphov till den kanske snabbaste beteendeförändringen i människans historia. Många funktioner har på ett positivt sätt revolutionerat vardagen, men de svenska konsumenterna har nu på allvar börjat reflektera över vad som händer med vår sömn, våra relationer, vår koncentration och vår psykiska hälsa när mobilen har fått en dragningskraft som ständigt pockar på.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt