Annons:

Barns levnadsvillkor i fokus på årlig konferens:

För femte året i rad hölls en barnkonventionskonferens i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Barns levnadsvillkor i fokus på årlig konferens: "Bär med sig mycket kunskap"

För femte året i rad hölls en barnkonventionskonferens i Vimmerby. 100 personer från Kalmar län fick kunskap om barns levnadsvillkor med fokus på psykisk hälsa.
– Vi gör det för att man inte ska glömma bort barnkonventionen, säger Vimmerbys kommuns folkhälsosamordnare Anders Degerman.

Annons:

I samband med Barnkonventionens 30-årsfirande arrangerades många aktiviteter i Vimmerby på onsdagen. På Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby hölls den femte raka konferensen med särskilt fokus på barn och ungas hälsa och levnadsvillkor.

Det var Vimmerby kommun, som i samarbete med Region Kalmar län, Kommunförbundet, Länsstyrelsen, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och Rädda Barnen, arrangerade en späckad dag med föreläsningar och viktiga dialoger. 

– En gång om året är det bra att lyfta fram barnkonventionen och göra sig påmind om vad det handlar om. Här får man också massa ny kunskap och kan nätverka, skaffa nya kontakter och ta hjälp av andra kommuner och regionen, säger Anders Degerman. 

"Ökar kompetensen i hela länet"

Folkhälsosamordnaren tycker att Barnkonventionen är ett viktigt arbete som måste pågå hela tiden. 

– Även om det finns saker som vi jobbar vidare med så är det lätt att det blir vardag och man sätter inte fingret på att det är barnkonventionen som vi behöver jobba med och barns rättigheter som vi behöver lyfta fram. 
Konferensen hade precis som vanligt plats för 100 gäster och alla stolar var upptagna. 

– Det kom representanter från olika delar av Kalmar län och i princip alla kommuner hade någon representant. 

Vad kom ni fram till?

– Det blir mycket kunskap som man bär med sig. Jag tror att vi ökar kompetensen i hela länet på det här sättet. Det är sedan upp till var och en av besökarna att ta med kunskapen hem och diskutera vidare i respektive kommun. Sedan har alla kommuner olika förutsättningar så resultatet kommer se olika ut.

Vimmerby kommun är numera vana vid att hålla i denna konferens och har lärt sig en hel del genom årens lopp. 

– Man ska inte ha så långa föreläsningar utan i stället fokusera på att ha gott om tid för diskussioner så man får prata ihop sig. I år blev det inte lika mycket luft i programmet. 

Firade 30-årsfirandet med tårta

Mot slutet av dagen passade konferensdeltagarna på att fira Barnkonventionens 30-årsfirande med tårta. Som helhet var Degerman nöjd med dagen och vad som kom upp till ytan. 

– Vi ska göra en utvärdering av årets konferens, sedan får vi se vad det blir för tema nästa år. Vi har redan en del idéer men inget är bestämt. Vi fyller konferensen varenda år och det finns ett stort behov. Många av besökarna kommer tillbaka varje år och tycker att det är så viktigt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt