Annons:

  • Mossebo öppnar upp för alla på julafton:

    Clara Rylander och Mossebo Gästhem öppnar upp för vem som än önskar på julafton. Foto: Simon Henriksson/Privat

  • Mossebo öppnar upp för alla på julafton:

    På Mossebo har man redan dukat upp.

Mossebo öppnar upp för alla på julafton: "Velat göra det i många år"

Komedianterna slår upp portarna på julafton. Det gör även Mossebo Gästhem – och erbjuder alla som vill ett gratis julfirande med julmat och allt som hör till.
– Jag har velat göra det här i många år, säger Clara Rylander.

Annons:

I år är första året som Clara Rylander, Andreas Nibelius och Andrew Johnston driver Mossebo Gästhem. Det har förstås varit en enorm julbordshysteri den senaste tiden för trion, men de har även planerat något annat. 

På julafton bjuder man nämligen in till ett gratis tabberas på Mossebo. 

– Vi kommer ha öppet för dem som inte har möjlighet med ett eget julfirande oavsett om det är ekonomiskt eller socialt. Ibland man får inte ihop det och då tänker vi att vi har utrymme, värme och mat över, säger Clara Rylander. 

Hur kom den här idén upp?

– Jag har velat göra något sånt här under många år, men inte haft förutsättningarna eller möjligheten att arrangera det hemma. Nu har vi det sista julbordet den 22 december och det kommer säkert bli mat kvar. Det känns ledsamt att bara kasta mat, så förhoppningsvis finns det personer som kan komma hit och äta. 

"Inget att skämmas för"

Clara Rylander säger att antalet som kommer inte är det avgörande.

– Kommer det 50 gör det det, kommer det fyra så gör det det. Då får vi glädja fyra personer och bara man kan glädja någon är jag tacksam och glad. 

Hon vill inte heller att man ska skämmas för att fundera på att åka dit om man är socialt eller ekonomiskt utsatt.

– Det är jättetråkigt om man känner att det är pinsamt. Det här är inget att skämmas för. Det kanske kommer folk som inte har någon att fira jul med eller inte har det så gott ställt ekonomiskt. Det spelar ingen roll.

"Erbjudit sig att köra"

Clara säger att det är bra om man anmäler sig i förväg men att det samtidigt inte är något tvång.

– Självklart går det bra att bara dyka upp, men det är bra om man anmäler sig, så man vet lite vad man har att förhålla sig till. Vi har folk som har erbjudit sig att hjälpa till att köra också, så man kan både bli hämtad och lämnad. Vi kommer visa Kalle Anka på tv, ha julgran och allmänt trevlig julstämning.

Hon hoppas kunna nå ut till just de människor som är i behov av detta. 

– Problemet är att nå ut till dem, men förhoppningsvis är det någon som ser det här och då är jag jättetacksam. Man kan bara höra av sig om man har någon fråga eller så. Vi har ett Facebookevenemang också, där man ställa frågor. Vi vill verkligen nå dem som har behov av detta.

Har ni några särskilda hålltider?

– Vi öppnar klockan tolv och så får man stanna så länge man vill, vi har inte sagt något om kvällen än. Det är redan några som har hört av sig, så får vi se om det kommer fler oanmälda eller inte. Alla är hjärtligt välkomna. 

"Är jätteviktigt"

Att Komedianterna också har öppet på julafton tycker hon bara är kul.

– Det är jättebra och roligt att fler gör så här. Det är något jag tycker är jätteviktigt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt