Annons:

Flytten till Locknevi fördröjs ytterligare – barnen kvar på Vimarhaga

Nytt strul gör att flytten till Locknevi försenas ytterligare för de ensamkommande barnen. På bilden socialnämndens ordförande Eva Berglund. Foto: Simon Henriksson

Flytten till Locknevi fördröjs ytterligare – barnen kvar på Vimarhaga

Innan jul skulle boendet för ensamkommande flyktingbarn öppnat på Nygård i Locknevi. Nu är det inte helt säkert att det öppnas ens i juni. – Jag tror inte att juni är kört, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Flera gånger har flytten från det tillfälliga boendet på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga till Nygård i Locknevi skjutits på framtiden. Nu är det dags igen. 

I början av juni var planerna att flytta de ensamkommande flyktingbarnen till deras nya boende i lilla Locknevi. Men återigen har man stött på problem. 

– Det är en mast som ska sättas upp för att få fungerande personlarm. Det vi behöver är ett klartecken från post- och telestyrelsen och vi hoppas att vi kan påskynda det, så det går snabbt. Men vi vet inte alls hur lång tid de behöver ha på sig, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Känns juni kört?

– Nej, jag tror inte att juni är kört. Men det måste fungera innan. 

Hur frustrerande är det att det tar sådan tid att flytta in?

– Det är inte bra och vi hade hoppats att allt skulle vara klart nu. Det var ingen som hade tänkt på att man behövde det här tillståndet och det är mycket olika delar. Det är bara att inse att vi inte har haft dessa behov tidigare. Nu får det ta den här tiden och allt ska vara ordentligt gjort. 

Pågår diskussioner

Under tiden, tills dess att flyktingbarnen placeras i Locknevi, kommer de bo kvar på Vimarhaga. 

– I övrigt är allt klart för inflyttning på Nygård. Personalbiten är helt klar. 

Hur ser det ut med transporter?

– Vi är fortfarande i diskussioner och vet inte riktigt hur vi ska lösa det. För grabbarna på Vimarhaga så har vi en minibuss och den nyttjats redan nu till olika aktiviteter. Men man måste också tillskapa någon form av kommunikation och det är något vi behöver se över totalt sett i kommunen. Det är många av de som kommer till kommunen som inte har körkort och de måste kunna ta sig någonstans. Vi får lösa det antingen med kommunala färdmedel eller med KLT. 

Vad ska de göra i Locknevi?

– Jag tror att det kommer bli bra. Frödinge/Brantestads SK är intresserade av att ha någon verksamhet ckså och så har vi tittat på en styrkehall. Det får bli en diskussion med grabbarna också, om vad de vill ha. Sommarmånaderna är nog behovet av aktiviteter större, men som det ser ut nu så blir det ju inte så lång period utan skolgång i och med att inflyttningen dröjer. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt