Annons:

20 testade för Corona-viruset i länet – ingen smittad

20 personer har hittills testats för Coronaviruset i länet – men inget resultat har varit positivt. Foto: MostPhotos

20 testade för Corona-viruset i länet – ingen smittad

Antalet smittade av Coronaviruset ökar dagligen, både i världen och i Sverige. Kalmar län är ännu utan fall. Hittills har cirka 20 personer testats och alla prover har gett negativa resultat. 

Annons:

Smittskyddsläkaren i länet, Lisa Labbé Sandelin, tror att antalet provtagningar i länet kommer att öka framöver. Provtagningen görs av medarbetare på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar och det finns ett särskilt uppsatt tält på sjukhusområdet där provtagningen sker. I några fall har också prov tagits i anslutning till personernas hem.

Människor med symtom ska ta kontakt med vården – men absolut inte besöka sin hälsocentral. 

– Det är om man har feber, hosta eller andningssvårigheter efter att man vistats i något av de riskområden som Folkhälsomyndigheten pekat ut, som provtagning sker. Viktigt är att den som har symtom och varit i riskområden inte går till sin hälsocentral utan istället tar kontakt med sjukvårdsrådgivningen genom att ringa 1177. Bedöms det att prov ska tas, ser vården till att detta sker på ett säkert sätt, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

1177 nedringt

Länet är alltså fortfarande utan smittade, men om det skulle ändras kommer en smittspårning att genomföras. 

"Vid lindriga besvär kan en person med bekräftad smitta vara kvar i hemmet tills ny provtagning visar att man inte längre bär på smittan. Det finns också beredskap på infektionskliniken på Länssjukhuset i Kalmar att ta hand om patienter med behov av sjukhusvård på ett för vårdpersonalen och andra patienter säkert och tryggt sätt", skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande. 

1177 har haft hårt tryck under de senaste dagarna och Region Kalmar poängterar att det bara är "personer med vårdbehov eller frågor kring symtom" som ska ringa till 1177. För allmänna frågor hänvisar man till 1177.se, Folkhälsomyndigeten eller nummer 113 13.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt