Annons:

Ny miljonsatsning av ALV – ska bygga konferensanläggning

Astrid Lindgrens Värld gör ny miljonsatsning, berättar Lena Möller och Joacim Johansson. Foto: Simon Henriksson

Ny miljonsatsning av ALV – ska bygga konferensanläggning

I slutet av 2019 beslutade Astrid Lindgrens Världs ledning att avveckla Saltkråkan. Nu är det klart att företaget bygger en stor mötes- och konferensanläggning för flera miljoner kronor. 
– Huvudinriktningen blir möten, konferenser och kongresser, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

År 2007 invigdes Saltkråkan på Astrid Lindgrens Värld, vilket var parkens första inomhusmiljö och en satsning på drygt 20 miljoner kronor. 

Men i slutet av förra året tog ALV beslut om att låta attraktionen gå i graven. 

Nu har ALV:s ledning tagit beslut om vad som ska hända med byggnaden. 

– Att vi ska göra något med Saltkråkan har funnits med länge. Vi kom till ett läge där vi kände att vi antingen måste ta bort Saltkråkan eller investera många miljoner kronor. Då kom vi fram till att den hade gjort sitt, säger ALV:s vd Joacim Johansson.

Under sommaren -19 blir blir det matservering, men under hösten inleds nästa stora investering. Drygt sex miljoner kronor satsas på att bygga en konferens- och mötesanläggning.

– Det blir två stora konferensrum i den stora salen och där kommer vi, vid en konferenssittning, kunna ta emot 3-400 gäster samtidigt. Vi har länge talat om att vi behöver få bättre beläggningsprocent på vårt gästboende. Vi har länge haft planen att jobba mot mötesmarknaden, även om det inte är en lätt marknad. Det kräver definitivt framförhållning och är ett nytt ben att stå på för oss.

Mycket projekt på gång

Den andra salen kommer ta drygt 120 personer. 

– Det här öppnar upp för helt andra konferenser och festligheter än vi har haft tidigare. Det här har funnits med länge i diskussionerna och efter hösten, där vi hade massor av idéer, tyckte vi att det här passade bäst, säger marknads- och försäljningschef Lena Möller. 

– Lokalen är till stora delar byggd för mycket människor, med entré direkt från parkeringen och det faktum att det är lättillgängligt. Det var mycket som gjorde att vi landade in i det här. Det är en jättebra lokal att ha och det upptäckte vi inte minst under höstlovet, när vi hade utställare här. Det mottogs oerhört positivt, säger Joacim Johansson.

När ska det stå klart?

– Till hösten någon gång. Vi har mycket projekt på gång nu, vi behöver göra Pippi klart. Vi hoppas till hösten, men vi får se när det blir efterfrågan och event och sådär.

"Breddar verksamheten"

Astrid Lindgrens Värld ser stora fördelar med att satsa på detta. 

– Det breddar verksamheten och jag tror oerhört mycket på det här. Mötesmarknaden är visserligen tuff, som alla andra, men det ger en möjlighet att kunna paketera en helhet. Vi har restauranger som kan servera konferensluncher. På sikt ser vi också att det kan bli en bankettlokal, även om vi inte bygger scen och så nu i första skedet. Det är fullt möjligt för inomhusteater också på lång sikt, men det är inget som byggs direkt. Första inriktningen är möten, konferenser och kongresser.

Hur ser du på konkurrensen med det som redan finns?

– Jag hoppas att man kan se det som ett komplement. Vi får ofta förfrågningar att man vill göra det här i vår unika miljö, med parken och barndomshemmet. Det ligger i direkt anslutning till parken och är det säsong är vår huvudmålgrupp barnen. Det här är för att kompensera andra halvan av året. Det är också en fördel när vi startar upp en säsong att kunna vara på hemmaplan. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt