Annons:

Företagarnas ordförande:

Marcus Alsér hoppas att det lokalpatriotiska kan öka under coronakrisen. Foto: Arkivbild

Företagarnas ordförande: "Hoppas det lokalpatriotiska kan öka"

Coronapandemin är på allas läppar just nu. Börsras, krispaket och människor som hamstrar toalettpapper. På bara en vecka har Sverige vänts upp och ned.
– Det kommer få både korta och långa effekter, säger Företagarnas ordförande Marcus Alsér. 

Annons:

Coronaviruset covid-19 påverkar alla världens länder och coronakrisen är global. Men allt som händer i övriga världen får även effekter lokalt i Vimmerby. 

Företagarnas ordförande Marcus Alsér säger att det är coronaviruset alla pratar om. 

– Det är som när alla frågar vad man har gjort på semestern när semestern är slut. Jag tror att det här kommer få både korta och långa effekter. Det vore skönt att hitta en normalisering så fort som möjligt, för det är inte bra med rubriker av allting heller. Det blir en skräck och jag tycker faktiskt att samhället har misslyckats. Det är synd att man inte på EU-nivå har synkat sina råd. Både Danmark och Norge inför åtgärder som forskare och experter inte säger är rimliga. För personer som inte tror på myndigheter och politiker i Sverige späs misstron på av det här. Det här är inte bra, men med det sagt är det inte så att folk inte kommer bli sjuka, säger Marcus Alsér. 

Börsen är i fritt fall och många företag drar i nödbromsen. I Vimmerby påverkas också en mängd verksamheter av händelseutvecklingen. 

– Det är två aspekter om man tar det grovt, dels är det sjukfrånvaron i ett företag. Det blir en avmattning och ett slag för alla typer av företag. Att börsen störtdök förra veckan beror mer på en psykologisk panik och skräck. När folk köper toapapper för sju årsförbrukningar eller hamstrar mat, det finns ingen logik i att göra det. 

Hur orolig är du för hur det kommer se ut i Vimmerby när den här krisen är förbi?

– Fram tills i onsdags var jag inte särskilt orolig, men sedan hände något i torsdags där. Jag är rädd att företag som redan i dag har det tuffare, som hotell- och restaurangbranschen, handeln och besöksnäringen får det tufft. Det är lite otäckt att tänka på det samhället, med tanke på att mycket av vårt BNP baseras på att vi har hundratusentals besökare här. 

"Finns en handlingskraft"

I Vimmerby har en del restauranger och butiker stängt tillfälligt. Nästan all idrott har skjutits upp och flera evenemang skjuts på framtiden. 

– Jag har i veckan fått mejl av kunder om coronaanpassade förhållningsregler, vi har valt att skjuta upp Vimmerbygalan och har vårt årsmöte höll vi digitalt. Det påverkar absolut. 

Vad tror du att regeringens krispaket kan betyda?

– Jag tycker att det känns positivt. Jag tycker att de har varit tydliga både i dag och förra veckan. De känns samspelta och har lagt den politiska debatten åt sidan. Det är ett bra team på presskonferenserna, som ger varandra utrymme. Det känns som det finns en handlingskraft, men vad det betyder får man se. 

Marcus Alsér hoppas att man snart kan hitta ett normalläge i coronakrisen.

– Alla drar i nödbromsen känns det som, så det vore skönt att hitta ett normalläge eller att någon annan kris dyker upp. Media kan bara hantera en kris i tagen. Samtidigt är det klurigt, för det här är något vi aldrig har upplevt tidigare. 

"Sjukt bra kunskap här"

Marcus Alsér ser ändå goda möjligheter att Vimmerbyborna kommer hjälpa till att stötta de lokala företagen och näringsidkarna.

– Jag har pratat med en hel del folk både i helgen och i början av veckan och många gör grejer de annars skulle göra. Några köper någon extra grej på stan jämfört med vad de brukar. Jag hoppas att det lokalpatriotiska kan öka, för alla behöver det stödet. Vi har sjukt bra kunskap och service i Vimmerby, så det vore väldigt synd om några går omkull.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt