Annons:

Läkemedel mot covid-19 kan godkännas i Sverige om några dagar

Inom kort kan ett läkemedel mot covid-19 godkännas i Sverige. Foto: Pixabay

Läkemedel mot covid-19 kan godkännas i Sverige om några dagar

Läkemedlet remdesivir kan inom några dagar godkännas för behandling av coronapatienter i Sverige. Det uppger TV4 på lördagen.

Annons:

I fredags godkändes remdisivir som nödmedicin för behandling av svårt sjuka coronapatienter i USA. En federal studie har visat att läkemedlet förkortat sjukhusvistelsen från i snitt 15 dagar till i snitt elva dagar för covid-19-sjuka.

Men det finns motstridiga uppgifter. WHO presenterade förra veckan preliminära resultat ur en kinesisk undersökning som visade att läkemedlet inte fungerade. Men texten raderades kort senare från WHO:s hemsida.

– WHO fick ett utkast av författarna och det publicerades oavsiktligt på hemsidan. Det togs ner igen så snart misstaget upptäcktes. Manuset genomgår referentgranskning och vi avvaktar en slutlig version innan WHO lämnar några kommentarer, sa WHO:s talesperson Tarik Jasarevic enligt Statnews.

Försöksstudier pågår på svenska sjukhus med remdesivir sedan 11 mars. Medicinen togs ursprungligen fram mot ebola, men fungerade inte mot det. 

Inom några dagar kan det nu godkännas i Sverige.

– Sannolikt, ja. Det här är extrema omständigheter. Vi tittar på om nyttan överväger riskerna, säger Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket, till TV4. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt