Annons:

Åklagaren överväger att överklaga: "Kommer ta ställning så fort som möjligt"

Åklagaren Linda Caneus yrkade att 23-åringen skulle dömas för mord till livstids fängelse. Men tingsrätten dömer mannen för grovt vållande till annans död och fängelse i sex år och fyra månader.

Annons:

På torsdagen föll domen mot den 23-årige man från Västervik som i oktober sköt ihjäl sin före detta flickvän på en adress i Västervik. Mannen häktades kort efter händelsen som misstänkt för mord. 

Åklagaren yrkade också på att mannen skulle dömas för mord i sitt förstahandsyrkande.

– Tingsrätten har valt att gå på mitt andrahandsyrkande och döma honom för ett grovt oaktsamt förfarande. Rätten menar inte att det är ett uppsåtligt dödande som jag menar att det handlar om, säger åklagaren Linda Caneus. 

Är du förvånad över det?

– Både och. Jag förstod att det skulle kunna landa i grovt oaktsamt förfarande, därför hade jag yrkat på det i andra hand och väckt åtal för det. Det var därför jag hade med det, så jag förstod naturligtvis att det kunnde komma ifråga. Men tingsrätten har också funnit en mängd besvärande omständigheter för den tilltalade och det är såna omständigheter jag har tagit upp och tryckt på i huvudförhandlingen. Men tingsrätten har funnit att det finns vissa andra omständigheter som ändå inte talar för uppsåtligt dödande. Det krävs väldigt mycket, att alla andra möjligheter är uteslutna, för att fälla till ansvar för mord. 

Är du besviken över utgången?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag är varken besviken eller förvånad. Jag förstod att det kunde landa i det här och tingsrätten har landat i det här.

Har tre veckor på sig

Mannen döms för grovt vållande till annans död, grovt vapenbrott och narkotikabrott till sex år och fyra månader i fängelse. 

– Utifrån tingsrättens bedömning kan påföljden säkert vara riktig, säger Linda Caneus.

Om hon ska överklaga domen till hovrätten har hon inte bestämt.

– Jag ska läsa igenom domen ordentligt först. Jag har inte tagit ställning till det, men överklagar jag så är det för att gärningen ska bedömas som mord.

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga tingsrättens dom.

– Jag kommer ta ställning så fort jag får möjlighet. 

Här kan du läsa en utförlig beskrivning av domen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt