Annons:

Här är senaste nytt om feriepraktiken – alla ungdomar får komma ut i arbetslivet

Patric Engqvist och Camilla Karlsson berättar att alla ungdomar mellan 16 och 18 år erbjuds feriepraktik i sommar. Foto: Ossian Mathiasson

Här är senaste nytt om feriepraktiken – alla ungdomar får komma ut i arbetslivet

Alla ungdomar som är i behov av kommunal feriepraktik kommer erbjudas det. För stunden är antalet platser fler än vad det finns sökande.
– Om det finns ungdomar som har blivit av med sina sommarjobb så kommer vi hjälpa till så de har sysselsättning i sommar, säger samordnaren Camilla Karlsson. 

Annons:

Vimmerby kommun erbjuder ungdomar mellan 16 och 18 år tre veckors feriepraktik, fyra timmar per dag, under veckorna 25–33 och gör det i samarbete med kommunala verksamheter och lokala föreningar. 

Ungdomar som är födda 2002 och 2003 och går på gymnasiet tjänar 340 kronor per dag medan niondeklassarna, som är födda 2004, har 320 kronor per dag. 

Platser inom äldreomsorgen försvinner

Normalt sett har Vimmerby kommun en budget på 800 000 kronor som ger 150 ungdomar sommarjobb år efter år. I år blir det ett mer annorlunda år till följd av coronapandemin. 

– I och med att äldreomsorgen har varit tvungna att backa till följd av coronapandemin så har vi blivit av med ett 40-tal platser. Det blir en utmaning för oss, säger Patric Engqvist, enhetschef för Allaktivitetshuset Fabriken. 

Camilla Karlsson berättar att andra förvaltningar, bland annat förskolorna, och många idrotts-, samhälls- och hembygdsföreningar har ställt upp i denna svåra tid.

– Vi vill tacka föreningar och förvaltningar som har ansträngt sig för att ta emot fler personer när vi har bett om det, säger Camilla Karlsson och fortsätter:

– Vi har haft 159 ansökningar från ungdomar och jag har kunnat erbjuda alla ett sommarjobb. Det är tio procent, ungefär 17 av de sökande personerna, som har tackat nej. Jag gissar att de har hittat annan sysselsättning i sommar. 75 personer har tackat ja, resterande, som inte har gett besked, måste säga något före den 4 juni.

Chans till fler sommarjobb

Utöver dessa garanterade platser har kommunen fått chansen till ytterligare 40 sommarjobb. 

– Vi har gjort ett avtal med Arbetsförmedlingen som ger oss rätt till 285 000 kronor som ska gå till löner till ungdomar. Vi får i efterhand säga hur mycket pengar vi har använt. Vi känner oss trygga med att ingen ska kunna säga att man inte fick något sommarjobb. Vi ska lösa det, säger Patric Engqvist. 

Karlsson och Engqvist fokuserar på att fylla de ordinarie platserna först innan de använder de nya platserna från staten. 

– Extraplatserna gör att ungdomarna får vara väldigt delaktiga med ett nytänk om vi ska använda dem. Vi vill tacka alla föreningar och förvaltningar som hjälper till och visar att vi gör det tillsammans, säger Karlsson. 

"Inget behov av extraplatserna"

Engqvist är positiv till att många ungdomar får komma ut i arbetslivet. 

– Det är så viktigt att de får komma ut i arbetslivet och skaffa sig bra rutiner. Som det ser ut i dag så är vi i hamn och har inget behov av extraplatserna. Vi har en plan för hur vi ska göra om extraplatserna behöver användas, säger Engqvist. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt