Annons:

Tidigare revisor kritiserar förslaget:

Det vore fel att inte bevilja ansvarsfrihet för Ingela Nilsson Nachtweij, menar Ulf Svensson.

Tidigare revisor kritiserar förslaget: "Kan inte vara skäl till att inte bevilja ansvarsfrihet"

Revisionen vill att kommunstyrelsen beviljas ansvarsfrihet, men vill neka Ingela Nilsson Nachtweij detsamma. Något den tidigare revisorn Ulf Svensson vänder sig emot.
– Det är en oerhört kraftfull åtgärd som ska användas med försiktighet, säger han.

Annons:

Snart ska kommunfullmäktige fatta beslut om ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och det tidigare kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Revisionen i kommunen har föreslagit att kommunstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet, men vill att Nilsson Nachtweij nekas ansvarsfrihet. En åsikt som Ulf Svensson (C), som nyligen avgick som vice ordförande för revisionen, vänder sig emot.

"Då jag lämnat mitt uppdrag som revisor var tanken att jag var färdig med revision. Som landet nu ligger så kan jag inte låta bli att ange en avvikande åsikt, gentemot mina revisorskollegor, för den del av 2019 som jag var revisor i kommunen", skriver han i ett uttalande angående ansvarsprövningen.

Ulf Svensson menar att kommunstyrelsens ordförande inte kan hållas ensamt ansvarig för bristerna och därmed nekas ansvarsfrihet för förra året.

"Detta då kommunstyrelsen genom sin interna kontroll inte har säkerställt en god organisatorisk och social arbetsmiljö på kommunstyrelseförvaltningen och därmed inte vidtagit tillräckliga åtgärder i tid för att åstadkomma detta. Kommunstyrelsens ledamöter skall vara de mest kompetenta och dugliga politiska företrädarna och man bör kunna ställa kravet att de skall upptäcka och hantera en situation, som den uppkomna, innan den eskalerat till de nivåer vi sett. Att besluta om icke beviljad ansvarsfrihet är en oerhört kraftfull åtgärd som skall användas med försiktighet", skriver han.

– Jag vill inte utveckla det särskilt mycket mer än det som står där. Med den information jag har så tycker jag att man rusar iväg. Jag vet inte hur diskussionen har gått när de har resonerat sig fram till det. De kan ha annan information, säger Ulf Svensson. 

Men du tycker inte likt revisionen att så stort ansvar kan läggas på tidigare KSO?

– Som jag skriver, så ska kommunstyrelsen vara de bästa vi har. De borde ha kunnat sett det här tidigare och reagerat innan det eskalerade. Men det är lätt att säga det nu. 

Vad tycker du att man skulle ha kommit fram till?

– Det vet jag inte. Jag har bara det jag har läst, men det är ett väldigt kraftfullt verktyg eller instrument det här med ansvarsfrihet. Det kanske är rätt, jag har inte all information.

"Rejäl kulturkrock"

Ulf Svensson menar också att det obehöriga beslutsfattande som det hänvisas till inte har något stöd i god revisionssed i kommunal verksamhet. 

– Där fastslår man att besluten ska vara av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. 

Enligt honom finns heller inget ont uppsåt i Nilsson Nachtweijs agerande.

– Jag ser det som en rejäl kulturkrock mellan en ambitiös politiker och ett processorienterat arbetssätt. Det ska inte vara skäl till att inte bevilja ansvarsfrihet. Här ska styrelsen ha en så god intern kontroll att man kan upptäcka och agera för att hejda den här typen av konflikter innan de når en kritisk nivå.

Blev du överraskad när beskedet kom?

– Det var inte väntat.

Med din kunskap från din tid som revisor – hur tror du att kommunfullmäktige kommer fatta beslut?

– Ingen aning. Det har jag inga synpunkter på. Mitt syfte var bara en uppmaning att inte rusa iväg.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt