En ny tillfällig lag ska leda till minskad trängsel på restauranger och krogar i Sverige. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos
Från och med i dag och året ut gäller den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
Den nya lagen innebär att restauranger, caféer och andra ställen som serverar mat eller dryck till allmänheten och erbjuder möjlighet till förtäring på plats måste vidta vissa åtgärder för att förhindra smittspridning. De måste till exempel utforma sina lokaler så att trängsel inte uppstår och att gästerna håller ett säkert avstånd till varandra.
Kommuner kan stänga restauranger
En stor skillnad blir att kommunerna kan besluta om att stänga restauranger som inte följer reglerna, till exempel vid trängsel bland gäster, och även besluta om vite.
I Hultsfred och Vimmerby är det miljö- och byggnadsförvaltningen som kontrollerar att allt går rätt till och tar beslut om åtgärder.
Även gästerna har ett ansvar för minskad smittspridning med att undvika trängsel, hålla avstånd, stanna hemma vid förkylningssymtom och inte flytta på bord och stolar som är placerade för att avstånden ska hållas.