Annons:

Det finns en tendens till smittspridning inom serviceyrken i regionen. Foto: Pixabay

Smittskyddsläkarens oro: "Tendens till smittspridning inom serviceyrken"

Det finns tendenser till smittspridning bland personer inom serviceyrken. Det berättade regionen på en pressträff i dag.
– Vi bevakar detta stenhårt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Smittskyddsläkaren berättar att man i smittskyddsenheten och inom smittspårningen har börjat se tendenser till smittspridning hos personer som arbetar inom serviceyrken.

– Det kan exempelvis vara om man arbetar på en restaurang, står i en reception eller jobbar på ett ställe där det passerar många människor, helst på turisttäta områden. Man kan ha blivit smittad av vem som helst och kan föra smittan vidare. Det här kan vara en första signal på att besökstillströmningen i länet i kombination med att folk har semester och att det är mer trängsel kan bidra till ökad smittspridning. Vi bevakar detta stenhårt och kommer kunna se det tydligare inom de närmaste veckorna, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Handlar det främst om Öland?

– Det är faktiskt inte bara på Öland. Det handlar om personer som träffar många personer i sitt yrke. Vi gör sentinellprovtagning nu, vilket innebär att vi övervakar eller spejar läget kan man säga. Det är en känslig verksamhet och kan fungera som en indikator för hur läget är och hur smittan rör sig. 

"Håller avstånd"

Hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist säger att det är oerhört viktigt att provta sig om man träffar mycket människor i sitt yrke.

– Det här understryker vikten av att följa rekommendationer och riktlinjer. Det Lisa (Labbé Sandelin) har berättat om personer inom serviceyrken gör att det är oerhört viktigt att de provtar sig när man träffar mycket människor.

Lisa Labbé Sandelin:

– På sin arbetsplats är det väldigt noggrant att man håller avstånd i fikarum, har tillgång till handsprit, inte sprider smittan på jobbet eller slappnar av när man är i fikarummet och sitter för nära varandra. Då blir det smittspridning. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt