Annons:

Lisa Labbé Sandelin säger att smittspårningsenheten är pressad. Foto: Anders Blank

Minskad smittspårning i länet: "Det är jättepressat"

Smittspårningsenheten i Region Kalmar län är under hård press. Nu ligger fokus på vård- och omsorgspersonal.
– Det kan ta längre tid och det är inte bra alls, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

Annons:

På kort tid har coronaläget i Kalmar län snabbt försämrats och blivit betydligt mer allvarligt igen. Antalet bekräftade fall har mångdubblats och antalet inlagda personer på sjukhus har också ökat kraftigt. 

Det har också satt smittspårningsenheten under hård press. 

– Smittspårningsenheten är jättepressad. Just nu jobbar man bara inom vård och omsorg med smittspårning. Det kan också ta lite tid och det är inte bra alls. Det behöver gå snabbt egentligen, men vi har förstärkt kapaciteten och smittspårarna har fördubblats på någon vecka. Vi ser över rutin och flöden för att det ska bli så bra som möjligt utifrån rådande läge. Men enheten är pressad, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin. 

I stället har man jobbat mycket med information till den som är positiv.

– Hur man ska agera, vilka man ska kontakta och hur man ska informera. Det är bekymmersamt och den parameter som tydligast slår i taket just nu. 

Ser du någon möjlighet att ni kan utöka smittspårningen?

– Smittspårningsenheten jobbar bara med vård och omsorg, men vi försöker utveckla sätt som inte är lika personbundna. Alla som är positiva i egenprovtagningen får en enkät, som är som en kartläggning. Då får man informationsmaterial hur man ska gå tillväga, men det ligger i mångt och mycket på individen själv. Nu träffar man inte så många längre, så det är inte så komplicerat. Nu ska vi ha samma sätt för de som provtar sig på hälsocentralerna. Vi försöker göra det så automatiserat så möjligt. Att någon ringer upp en och intervjuar en är väldigt resurskrävande. Det får vi spara till vård och omsorg. Oavsett hur många fall man har vill man aldrig släppa smittspårningen helt. Vi försöker hitta minsta möjliga nivå där man ändå gör något vettigt av det. Man måste få information och veta vad man ska säga till sina kontakter. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt