Annons:

Mejeriet byter utseende på mjölkförpackningen: ”Inget beslut som vi har tagit

Emåmejeriet har bytt utseende på sina mjölkförpackningar på en liter. Foto: Emåmejeriet

Mejeriet byter utseende på mjölkförpackningen: ”Inget beslut som vi har tagit"

Emåmejeriet har alltid haft sin mjölk i en lägre och bredare mjölkkartong utan skruvkork. Nu har den fått ett nytt utseende. 
– Det är förpackningsleverantören som har tvingat oss att byta mjölkförpackning, säger Emåmejeriets ägare Patrik Evertsson.

Annons:

Emåmejeriet i Hultsfred var till slut helt ensamma om att ha den låga förpackningen som de har blivit kända för och då blev de tvungna att byta utseende på förpackningen. 

Mellanmjölk och standardmjölk på en liter bytte för en vecka sedan till en mer långsmal kartong med skruvkork i plast. 

– Förpackningsleverantören har tvingat oss att byta mjölkkartong. Det var bara vi på Emåmejeriet som hade den lägre kartongen kvar och då hade vi inget val utan de tyckte att det var nog med en sorts förpackning, säger Patrik Evertsson och fortsätter: 

– Vi har inte haft så mycket att välja på så den lilla, smidiga förpackningen, som har gått in i kylskåpet, är borta. Det var bara frågan när man skulle ta tag i det, att den skulle försvinna ur sortimentet har aviserats under det senaste året. 

Vad ser du för möjligheter med den nya förpackningen?

– Jag vet inte om det blir några fördelar men nackdelen är väl att man försvinner i mängden. Fördelen är de som absolut vill ha skruvkork men samtidigt så lär vi tappa de som absolut inte vill ha skruvkork. 

"Inget beslut som vi har tagit"

Förpackningsleverantören har upphört att tillverka den förpackning som Emåmejeriet har haft i alla år eftersom de är ensamma på marknaden. 

– De tycker att det är mer jobb än effekt så vi fick byta efter order från dem. Det är inget beslut som vi har tagit. Jag hade helst velat behålla den tidigare förpackningen med tanke på att den är unik och är utan skruvkork. Även om det är ett hyfsat snällt plastlock så är det ändå så att det blir mer plast med kork på förpackningen. För de som inte vill ha skruvkork så finns 1,5 liters förpackningen kvar.

Har ni fått några reaktioner på bytet?

– Det är några kunder som har ringt och tycker att det är onödigt med plastkorkar. När man inte har skruvkork så är det alla som vill skruvkork som hör av sig och nu, när vi har skruvkork, är det de som inte vill ha skruvkork som hör av sig. Jag tror att de olika grupperna är ungefär lika stora. 

Hur tror du att det kommer påverka Emåmejeriets försäljning?

– Det är omöjligt att säga. Hittills har vi inte sett någon ökning eller minskning men vi får väl se hur det går. Det är klart att det kan vara en risk.

Populärt med stekost

Emåmejeriet tillverkar mjölk, smör, yoghurt, filmjölk och har ett brett sortiment där stekosten är det senaste tillskottet. 

– Vi håller på rätt mycket med stekosten, det är ändå en produkt som är ny för oss sedan december. Det gör att man hittar ytterligare en marknad så man kan öka lite till. När vi började med det så fanns ett stort behov, det var inte så många leverantörer av grill- och stekost. Nu har halloumi från Cypern gått ner mycket i pris och det har blivit många fler svenska leverantörer så det är inte samma tryck som i början. 

Hur mår företaget i övrigt?

– Det har varit tufft och riktigt strävt i två år, även före coronapandemin. Coronan har påverkat alla restauranger så det har varit tufft då vi har tappat nästan all försäljning direkt till restauranger och grossister. 

"Folk tar ens verksamhet för givet"

Emåmejeriet startade för 13 år sedan, 2007, och har i dagsläget 14 anställda. 

– Problemet, när man har funnits rätt länge, är att folk tar ens verksamhet för givet. Folk vet att vi har funnits länge och räknar med att vi ska fortsätta göra det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt