Annons:

Polisens förslag för att få slut på stökiga bilträffar:

Polisen har lämnat in ett förslag till politiken, berättar kommunpolisen Håkan Karlsson. Foto: Simon Henriksson

Polisens förslag för att få slut på stökiga bilträffar: "Inte tillräckligt med verktyg"

Ägarna till området där Granngården ligger tröttnade till slut. Kanske är Dollarstores parkering den nya, huvudsakliga mötesplatsen för bilburen ungdom?
– Vi har lagt ett förslag om att stänga vissa gator men då behövs ett kommunalt beslut, säger kommunpolisen Håkan Karlsson.

Annons:

Länge har buskörning och följdeffekter av det varit ett bekymmer i Vimmerby. Under lång tid har Granngårdens parkering varit en samlingsplats för bilburen ungdom under helger och kvällar – men det har fastighetsägarna nu satt stopp för, vilket du kan läsa mer om här.

Men att problemet därmed skulle upphöra är förstås en utopi.

I lördags samlades ett stort antal personer för en bilträff på Dollarstores parkering. Arrangören är nu misstänkt för brott mot ordningslagen, då det räknades som en allmän sammankomst och översteg 50-personersgränsen.

– Det här är inte första gången de är på Dollarstore heller. Som jag förstod det tog det tre timmar för dem att städa upp i måndags, säger Håkan Karlsson, vid polisen.

Finns det något ni kan göra?

– Nej, vi har inte tillräckligt med verktyg. Vill man inte ha dem får man göra som Granngården har gjort. Vi kan inte beivra att de håller till där, det är omöjligt. Om någon håller på och gasar så kan vi utfärda en ordningsbot, men vi kan inte sitta där och vänta. Vill man ha en snygg och prydlig parkeringsplats får man göra som Granngården.

"Deltar i nedskräpningen"

I år har anmälningarna om nedskräpning på Granngårdens parkering ökat. 

– Då har man ändå försökt där, man ställde fram soptunnor åt dem men det hjälpte inte tyvärr. Sedan är det ju inte bara nedskräpning heller. Man förstör parkeringen med stora, svarta däckspår. Problemet flyttas runt och när det ordnas bilträffar i stan, så är det några från Vimmerby som ordnar. Då är våra Vimmerbyungdomar med och deltar och i det här läget blir det en otillåten sammankomst. Där finns det några som behöver tänka till, säger Håkan Karlsson och fortsätter:

– Deltar man på de här träffarna så deltar man också i den här nedskräpningen. När det blir en sån här ansamling av ungdomar och också fylleri blir det också en acceptans för att det är okej att komma till Vimmerby och grisa ned. Nu var det slagsmål också. Jag tycker att de här personerna behöver tänka till lite. Det är inte okej. Nu blir det kostnader för Dollarstore i det här fallet och när det blir misshandel kostar det hela samhället, med ambulans och polis.

Lagt ett förslag till politiken

För ett år sedan lade polisen fram ett förslag för att få bukt med problematiken.

– Vi har lagt ett förslag om att stänga av vissa gator, men det behövs ett kommunalt beslut för det. 

Vilka gator rör det sig om?

– Vi har diskuterat Bolagsgatan (där Dollarstore ligger, reds.anm.), tittat på Granngården och ishallens parkering. Att man stänger dessa och förbjuder fordonstrafik efter 22.00 exempelvis. Det skulle ge oss ett ytterligare verktyg, då behöver de inte ens gasa för att vi ska kunna ta dem. Det är tråkigt att behöva ta till såna drastiska åtgärder, men folk har verkligen tröttnat på det här. 

Hur ser du på att kunna få med er politiken på det?

– Förslaget är ett år gammalt och jag vet inte var beslutet har tagit vägen. Kvarnarna maler långsamt, men allt har ju också avstannat och legat nere till följd av pandemin. Vi får se vad som händer.

Nytt verktyg

Men som situationen är nu har polisen för få verktyg, menar Håkan Karlsson.

– Det krävs att vi hör och ser att de gasar och slirar med däcken, då är det störande körning. Annars kan vi inget göra. Om fordonstrafik förbjuds vissa tider får vi ytterligare ett verktyg och då räcker det att de befinner sig där för att vi ska kunna beivra det. Skulle de sköta sig vore det inget problem, men de vill nog inte vara i skogen för då varken hörs eller syns det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt