Annons:

Peterson (M) hoppas kunna övertyga Linköpingspolitikerna

Tomas Peterson (M) hoppas att det ska gå att övertyga politikerna i Linköping.

Peterson (M) hoppas kunna övertyga Linköpingspolitikerna

Linköpings politiker verkar inte villiga att trycka på Tekniska Verken att bryta mot vattendomen. Men kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) hoppas kunna övertyga dem. – Det gäller att övertyga med goda argument, säger han.

Annons:

Varken Tekniska Verkens ordförande, Nils Hillerbrand (MP), eller oppositionsrådet i Linköping, Paul Lindvall (M), tycker att politikerna kan uppmana det kommunala bolaget att bryta mot vattendomen. 

– Vi kan inte som företrädare för politiken i Linköping uppmana vårt kommunala bolag att bryta mot miljöbalken och det är det vi skulle göra. Däremot borde Länsstyrelsen beviljat det här undantaget, säger Paul Lindvall (M), oppositionsråd i Linköping till SVT Nyheter Öst. 

Både Vimmerby kommun och Västerviks kommun vill sätta sig ner och diskutera med politikerna i Linköping kring sjön Yxern. 

– Vi måste ha en dialog och de är väldigt viktiga i samarbetet, säger Tomas Peterson (M). 

Hur ser du på att de går ut och säger att de inte vill uppmana regleringsföretaget att bryta mot domen?

– Jag har respekt för deras inställning att inte överträda regelverket, men vi tycker att det finns möjlighet för det i och med Kammarkollegiets utlåtande. Det handlar egentligen om hur mycket man vågar. 

Kan ni övertala dem?

– Det måste till en dialog och det gäller att övertyga med goda argument. De menar också att en överträdelse kan göra att någon blir trampad på tårna. Vi behöver träffas och framför allt handlar det om att få en långsiktig förändring gällande vattendomen. I det korta perspektivet är det svårt, för att man stryper tappningen behöver det inte bli mer vatten. Det måste till nederbörd.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt