Annons:

TP om Yxern: "Kraftfullare beslut än jag trodde"

Regleringsföretaget har börjat tappa mindre vatten ur sjön Yxern. Något som borde gjorts för länge sedan, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M). – Vi har kommit ett steg på den akuta situationen, säger han.

Annons:

I måndags började regleringsföretaget att tappa mindre vatten ur den krisdrabbade sjön Yxern. I början av nästa vecka ska tappningen gå ner till 200 liter i sekunden. Beslutet togs av Länsstyrelsen för en tid sedan. 

– Det är positivt att det här görs och man var från regleringsföretagets sida tvungna att följa Länsstyrelsens beslut, man måste helt enkelt börja agera, säger Tomas Peterson (M), kommunstyrelsens ordförande. 

Kan det här påverka i positiv riktning?

– Det torra vädret består och om ingen nederbörd kommer så stiger ju inte sjön. Det är låg tillrinning i sjön och jag åkte runt där i lördags och det ser ju för bedrövligt ut. Men när Länsstyrelsen fattade det här beslutet, så har vi kommit till ett resultat som skulle gjorts för länge sedan. Det är ett tecken på att myndigheterna vill se till att det blir en förändring och man visar att det finns kraft bakom orden.

"Glädjande besked"

Tomas Peterson säger att det känns som att den akuta krisen är förbi. 

– Det var ett glädjande besked och ett kraftfullare beslut med tappningen än jag trodde. Jag trodde kanske att de skulle halvera, men nu går de från 800 till 200 liter. Nu handlar det bara om att det ska accepteras av de med fastighet och boende nedströms. Vi vill inte ha någon konflikt mellan sjön och ån. 

Men det här är inget steg på vägen i det långa loppet, anser han. 

– Nej, men ett steg på vägen i den akuta situationen. Det går framåt, men det finns inga konkreta tankar och det ska till ett antal utredningar och vem som ska göra det och vem som ska bekosta det är en viktig fråga också. 

Möte i Linköping

Den 26 oktober ska Vimmerby kommun på möte med företrädare för Linköpings kommun. 

– Det är ett viktigt möte och vi ska diskutera långsiktiga frågor. Innan dess ska vi ha ett antal förberedande möten och det är viktigt att vi gör ett ställningstagande. Ska det ske en omprövning av vattendomen, ska man riva ut den damm som finns och bygga en ny, fast hålldamm, som håller vattnet i sjön på en naturlig nivå eller ska Tekniska Verken sälja sina kraftverk? Jag vet att Västerviks kommun fått frågan att köpa och det har vi också fått. Vi måste avgöra vilket alternativ som är lämpligast.

Är det aktuellt för er att köpa?

– Jag ser inte det som aktuellt. Det borde vara mer aktuellt för Västerviks kommun, de här kraftverken ligger i Västerviks kommun. 

Ni skulle inte ens kunna köpa en del i dem?

– Inte som jag ser det. Vi tittar tvärtom på att avyttra Brännebro kraftstation också. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt