Annons:

Nu kan du få veta om du har haft covid-19 eller inte. Foto: MostPhotos

Därför blir det antikroppstester i länet – så säkert är testet

Från och med i morgon blir det möjligt att ta antikroppstester på hälsocentralerna i Kalmar län. En hög efterfrågan från allmänheten är en stor anledning till det.
– Våra tester är bland de bästa, säger samordnaren Andreas Delphin.

Annons:

Flera andra regioner har tagit beslut om att införa antikroppstester gällande covid-19. Men i Kalmar län har det dröjt – fram tills nu. 

På en digital pressträff på måndagen berättade regionens företrädare att det från och med i morgon blir möjligt att göra blodprovet för att kontrollera om det funnits en covid-19-infektion eller inte. Tid bokas via 1177.se med hjälp av e-legitimation. Svaret kommer inom sju dagar. Kostnaden för allmänheten blir 200 kronor. 

Det är inte nödvändigt att införa detta, menar Johan Rosenqvist. 

– Nej, det är inte nödvändigt, men vi ser en väldigt stor efterfrågan på det från allmänheten. Vi har också fått tydliga signaler om att regioner bör komma igång med antikroppstester. Men utifrån hur smittspridningen ser ut är det inte nödvändigt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist. 

Hög säkerhet

Säkerheten på testet ska vara väldigt hög, säger samordnaren Andreas Delphin.

– Jag vill inte uttala mig om de privata aktörernas tester, men våra tester är bland de bästa. Det är en hög säkerhet och man ska kunna lita på vad provet säger. Men det finns alltid en viss risk för att det är falskt positivt. 

Han uppskattar säkerheten till 99,5 procent.

– Det finns alltid viss risk, men alla tester kommer testas en gång till på vårt laboratorium och då eliminerar man en del av de potentiella felen. 99,5 procent låter väldigt högt, men det helt avhängigt av hur stor smittspridning man har haft. Har man färre fall betyder även en halv procent fel att det kan många. Det finns en betydande risk att man kan ha antikroppar även om man inte haft covid-19. Det är dock väldigt säkert att man inte har haft det om man får ett negativt svar. Man kan ha också ha viss immunitet även om man inte bär på antikroppar. Det är viktigt att ta till sig den här informationen, för det finns risker med att feltolka ett svar, säger Johan Rosenqvist. 

"En service"

Det finns kapacitet för att göra 1 000 antikroppstester om dagen i länet. 

– Det ska då fördelas mellan omsorgspersonal, brukare och allmänhet. Enskilda invånare har en stark önskan om att veta om det var covid-19 eller inte de hade när de var sådär sjuka i våras. Det är en service till våra invånare som vi hoppas att man inte missbrukar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt