Annons:

Kommunernas skrivelser klara – kräver åtgärder

Tomas Peterson och Tomas Kronståhl vill se handling för att förbättra läget för Yxern. Foto: Simon Henriksson

Kommunernas skrivelser klara – kräver åtgärder

Kommunerna i Vimmerby och Västervik har formulerat två skrivelser om Yxern. Nu vill de se åtgärder från både Länsstyrelsen och Regleringsföretaget – Det är mycket olyckligt om det i formell mening inte går att göra något på kort sikt, skriver kommunalråden till Regleringsföretaget.

Annons:

Förra måndagen träffades de två kommunalråden i Vimmerby och Västervik, Tomas Peterson (M) och Tomas Kronståhl (S), för att diskutera krisen för Yxern.

I dag skickades deras skrivelser till Länsstyrelsen och Regleringsföretaget. Kommunalråden kräver att Länsstyrelsen omprövar beslutet att avslå Regleringsföretagets, kommunernas och vattenrådets begäran om en tillfällig tillåtelse att gå under vattendomens minimitappning. Peterson och Kronståhl sågar beslutet:

”Vi förstår inte logiken i länsstyrelsens beslut. Det är mycket olyckligt om det i formell mening inte går att göra något på kort sikt trots att väldigt många intressenter har samma uppfattning om det nödvändiga med konkreta åtgärder i den akuta situationen.”

 Kräver en kartläggning

Kommunalråden kräver också att processen för en långvarig lösning inleds snarast och ”välkomnar länsstyrelsen att snarast genomföra ett tillsynsbesök vid Yxern med omgivningar”.

Man vill också att Länsstyrelsen ålägger Regleringsföretaget en ordentlig kartläggning av det extremt låga vattenståndets effekt på miljön.

 Stödjer en överklagan

Länsstyrelsens beslut har överklagats av Älvräddarna, men kommunalråden vill även se ett överklagande från Regleringsföretaget. Skrivelsen till Regleringsföretaget avslutas enligt följande: ”En tillståndshavare som anser att befintligt tillstånd inte visar tillräcklig miljöhänsyn har alltid rätt att få lägga ner verksamheten genom att ansöka om utrivning eller omprövning av tillståndet.” 

Kommunalrådens skrivelse till Länsstyrelsen hittar du här.

Kommunalrådens skrivelse till Regleringsföretaget hittar du här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt