Annons:

LÄNSSTYRELSENS BESKED: "NI FÅR INTE ÖPPNA LUCKORNA"

Länsstyrelsen förbjuder regleringsföretaget att öppna luckorna fullt vid nivån +90,05 centimeter, som det står i vattendomen. Sjunker vattennivån så lågt så ska tappningen minskas. Det framgår av ett pressmeddelande från Tekniska Verken.

Annons:

"Mot bakgrund av den nya information som Regleringsföretaget lämnat till länsstyrelsen har myndigheten fattat beslut angående avrinningen ur sjön Yxern. Beslutet innebär att länsstyrelsen förbjuder Regleringsföretaget att öppna luckorna fullt vid nivån +90,05 som det står i vattendomen. Länsstyrelsen förelägger också Regleringsföretaget att ta fram underlag för att beskriva konsekvenserna av att följa domen och öppna luckorna, undersöka om tröskelnivån är felaktigt angiven, samt kontrollera om dammanläggningen är uppförd enligt domen", skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Det innebär alltså att Länsstyrelsen trotsar vattendomen från 1938 och förbjuder regleringsföretaget att helt öppna luckorna. 

"Länsstyrelsen har tidigare bedömt att det inte var möjligt att begränsa den mängd vatten som domen fastställt ska rinna ut ur Yxern vid olika vattennivåer. Denna bedömning kvarstår. Nya analyser från Regleringsföretaget har indikerat att om man följer bestämmelsen om att öppna dammluckorna helt så kommer stora mängder vatten att rinna ut ur Yxern vilket medför att vattennivån i sjön sjunker drastiskt. Vidare skulle dammens fysiska konstruktion och bestämmelsen om helt öppna luckor medföra att sjöns vattennivå har svårt att återhämta sig. Detta scenario, med risk för översvämningar nedströms och en sjö som kanske inte kan återhämta sig, gör att Länsstyrelsen bedömer att vi nu kan använda möjligheten att begränsa del av vattendomen och förbjuda att öppna dammluckorna helt. Beslutet gäller så länge som länsstyrelsen bedömer att det är brådskande", skriver Länsstyrelsen vidare. 

"Mycket nöjd"

Tekniska Verken, majoritetsägare i regleringsföretaget, har också gått ut med ett pressmeddelande. 

– Vi är tacksamma och lättade över att vi har fått gehör för den nya information vi presenterat. Om dammluckorna skulle öppnas fullt skulle den negativa påverkan på sjön öka dramatiskt, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska Verken-koncernen. 

Ola Palmquist, ordförande i Yxerns regleringsföretag:

– Jag känner mig mycket nöjd med det föreläggande som vi nu har fått av länsstyrelsen. Det ligger helt i linje med de åtgärder vi anser är nödvändiga och som vi har begärt. Konsekvensen för sjön nu när tappningen kan minskas är förhoppningsvis att den börjar återhämta sig. 

Om två till tre veckor beräknades den nivå då dammluckorna skulle öppnats fullt inträffa om det torra vädret fortsatt. DV har varit i kontakt med Eva Brynolf på Länsstyrelsen och hon bad om att få återkomma senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt