Annons:

Landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD) är nöjd över landstingsstyrelsens beslut i går. Foto: Jakob Karlsson

"Fått upp frågan på politikens bord"

Förra veckan lämnade Landstingsalliansen in en skrivelse där de fyra partierna krävde att de tillfälliga stängningarna av vårdplatser ska behandlas politiskt i landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige. I dag valde majoriteten att tillgodose Alliansens krav.

Annons:

Debatten om de 79 stängda vårdplatserna löper vidare. På dagens landstingsstyrelsesammanträde beslutade politikerna att frågan ska behandlas politiskt framöver. 

Landstingsalliansen beskriver beslutet som en seger. 

– Självklart ska landstingsfullmäktige hållas välinformerade och besluta om hur vårdplatserna fördelas i länet. Det är vårt högsta beslutande organ med bred representation från hela länet.  Det är en seger att vi i Alliansen nu fått upp frågan på agendan, säger Malin Sjölander (M) i ett pressmeddelande. 

Landstingsrådet från Vimmerby, Gudrun Brunegård (KD), var också nöjd: 

– Det är viktigt att frågan om vårdplatserna nu lyfts till politisk nivå och att majoriteten gått med på att grunda eventuella beslut om fortsatta stängningar på analys av patienternas behov, säger Gudrun Brunegård (KD).

Tre punkter

Följande punkter fanns med på den skrivelse som i går fick bifall:

  • Att en redovisning av bakgrunden till de tillfälliga stängningarna, nuläge och planering under resten av året görs på fullmäktige i september
  • Att eventuella fortsatta förändringar från perioden den 1 november till 31 december föreläggs landstingsstyrelsen den 31 oktober för beslut
  • Att beslut om eventuella permanenta förändringar efter årsskiftet redovisas och föreläggs landstingsstyrelsen den 31 oktober och landstingsfullmäktige i november i år för beslut, grundat på analys av befolkningens behov av vård i länets olika delar

– Genom att sätta press på majoriteten och kräva ansvar har vi fått upp frågan på politikens bord där den ska finnas. De rödgröna kan inte gömma sig bakom tjänstemännen längre och gömma undan frågan från medborgarnas insyn, säger Pierre Edström (L).

Sverigedemokraterna nöjde sig inte med beslutet utan krävde ett extra sammanträde med landstingsstyrelsen för att behandla frågan. Det avslogs i går. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt