Annons:

Vimmerbys pensionsskuld: 432 miljoner

Vimmerby kommuns pensionsskuld är högre än både läns- och rikssnittet. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerbys pensionsskuld: 432 miljoner

Vimmerby kommun har en relativt hög pensionsskuld. Det visar en sammanställning som pensionsföretaget Skandia har gjort.

Annons:

Vimmerby kommun har inte bara en hög låneskuld. Pensionsskulden är också hög. Totalt låg den på 432 miljoner kronor vid utgången av 2015.

Det innebär en pensionsskuld på 28 035 kronor per invånare. Det är högre än snittet i länet som ligger på 26 762 kronor per invånare. Rikssnittet ligger ännu lägre: 24 674 kronor.

Högst i länet ligger Oskarshamn med 33 078 kronor och därefter kommer Hultsfred med 30 498. Västervik ligger också högre en Vimmerby: 29 048 kronor per invånare.

"Svindlande"

Samtliga kommuners totala pensionsskuld ligger på 243 miljarder kronor. Den absolut största delen av pensionsskulden ligger i åtagandet från slutet av 1900-talet då kommunerna förband sig att betala livsvarig tjänstepension till anställda och tidigare anställda när de går i pension.

– Även om skulden sjunkit något är den svindlande 243 miljarder. Summan motsvarar 500 000 lärartjänster, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia, i ett pressmeddelande.

Soliditeten kan störtdyka

I balansräkningen ligger Vimmerby kommuns pensionsskuld på 65 miljoner. Med avtalsförbindelsen inräknad är den alltså 432 miljoner. Snart kan hela beloppet behöva räknas in i balansräkningen. Det skulle innebära att Vimmerbys soliditet sjunker från 42 procent till 19.

– En statlig utredning föreslår att hela pensionsskulden från och med 2018 ska redovisas i balansräkningen. Över en natt kommer kommunernas soliditet att försämras med över 200 miljarder kronor. Det innebär att 1/3 av Sveriges kommuner kommer att få ett negativt eget kapital, konstaterar Greger Gustafson. 

Behöver höja skatten?

Skandia spår att kommunerna behöver höja skatten för att klara pensionsskulden.

– Kommunernas situation kan liknas vid en skogsägare som avverkar sin skog och sedan planterar ny. Det enda skogsägaren vet är att det inte blir han som kommer att få den framtida vinsten, utan den kommer hans barn och barnbarn att få. Kommunerna måste agera på samma sätt med pensionsskulderna. Det är en viktig förutsättning för fortsatt bra välfärd, avslutar Greger Gustafson.

Pensionsskulderna i kommunerna skiljer sig mycket åt. I Sjöbo är den lägst med 404 kronor per invånare och i Pajala högst med 43 207 kronor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt