Annons:

Tekniska verken bröt mot omtalade vattendomen 2010

Tekniska verken bröt mot vattendomen 2010 – men har konsekvent vägrat att göra det i år. Foto: Tino Åberg

Tekniska verken bröt mot omtalade vattendomen 2010

Tekniska verken har hållit benhårt på vattendomen från 1938 under hela sommaren. Det gjorde inte företaget 2010 då man medvetet bröt mot domen. – Det var andra förutsättningar som rådde då, säger Tekniska verkens ordförande Ola Palmqvist.

Annons:

Tekniska verken kommer aldrig bryta mot vattendomar medvetet. Det skrev företagets vd Anders Jonsson i ett debattinlägg på Dagens Vimmerby för en tid sedan.

Faktum är att Linköpings energibolag visst brutit mot domen tidigare – och det högst medvetet.

Under 2010 rådde ett helt annat läge än dagens i sjön Yxern. Då var vattenståndet högt och orsakade egendomsskador för fastighetsägare söder om sjön. Tekniska verken gjorde då en uppgörelse med markägare vid Yxern – och tappade sjön på mindre vatten än vattendomen kräver. Det har man under hela sommarens akuta kris för sjön vägrat att göra. 

– Jag tror att jag vet vilket tillfälle det var. Det var andra förutsättningar som rådde då. Då var det egendomsskada som stod på spel på ett tydligare sätt, säger Regleringsföretagets ordförande Ola Palmqvist.

På vilket sätt var det andra förutsättningar än nu?

– Vid ett tillfälle 2010 var det extremt höga flöden så vi gjorde det för att undvika egendomsskada. Vi tog konsekvenserna av det agerandet och ersatte den skada som uppkom uppströms.

Vad är det som gör att ni inte har kunnat bryta mot domen i år när sjön sjunkit och sjunkit?

– Det finns ett lagstöd för det när det är en uppenbar egendomsskada. Det gör det inte nu. Då gjorde vi bedömningen att vi hade rätt att frångå domen och det gör vi inte nu. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt