Annons:

Kravet: Betala skulden Migrationsverket

SKL:s ordförande Lena Micko kräver att Migrationsverket betalar tillbaka skulderna. Foto: SKL

Kravet: Betala skulden Migrationsverket

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kräver att Migrationsverkets skuld till kommunerna på cirka tio miljarder kronor betalas tillbaka omgående. – Så här kan det inte fortsätta, säger SKL:s ordförande Lena Micko.

Annons:

Migrationsverket är skyldig landets kommuner cirka tio miljarder kronor för olika ersättningar när det gäller flyktingmottagandet. I dag skickade SKL en skrivelse till den statliga myndigheten.

Där skriver man bland annat att ersättningarna måste betalas ut så snabbt som möjligt och att Migrationsverket måste korta ned handläggningstiden.

Tvingas låna

Flera kommuner har fått likviditetsproblem delvis på grund av att Migrationsverket varit sena med utbetalningar. Det ogillas av SKL: ”Kommunerna ska inte behöva hantera ett likviditetsproblem, ovanpå alla övriga utmaningar som flyktingsituationen innebär”.

För vissa mindre kommuner ligger fordringen till Migrationsverket på cirka tio procent av driftsbudgeten – och ”många” kommuner har tvingats låna pengar för att täcka upp.

– Så här kan det inte fortsätta. SKL önskar svar på hur regeringen ser på de problem som orsakats av långa handläggningstider hos en statlig myndighet samt vilka åtgärder som planeras för att ytterligare förenkla ersättningssystemet, säger SKL:s ordförande Lena Micko i ett pressmeddelande.

SKL vill att ett preliminärt belopp betalas ut tills vidare om handläggningstiderna inte kan förkortas.

– Om tiden inte räcker till för att granska fakturorna bör staten betala ut ett preliminärt belopp där mellanskillnaden kan regleras i efterhand, säger Lena Micko.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt